TRYB JASNY/CIEMNY

Najlepsze placki ziemniaczane


Co do tego nie mam wątpliwości – ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach! Wiadomo, że proporcje składników są też ważne, ale to, żeby ścierać na bardzo małych oczkach tarki jest najważniejsze!

W czasach pandemii, kwarantanny jest tylko jedno małe „ale” to nie jest bezzapachowe gotowanie! To znaczy smażenie! Jak już jesteście gotowi na wietrzenie mieszkania to koniecznie usmażcie placki ziemniaczane!

Tutaj proporcje na 1.5kg ziemniaków wyszło 16 placków, żaden się nie rozwalił!

Składniki

  • 1½ kg ziemniaków
  • 1 ½ łyżki mąki tortowej,
  • 3 małe cebule,
  • 3 jajka, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • Olej do smażenia (dużo).

Przygotowanie

Tak, wiem istnieją roboty kuchenne, mam nawet jeden w szafce, ale tutaj bym została przy ścieraniu ziemniaków i cebuli.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na chwilę, zlać wodę, docisnąć ziemniaki i zlać resztę wody. Dodać mąkę, cebulę (też startą na tarce), sól i roztrzepana jajka. Wszystko starannie wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać sporo oleju, nakładać masę ziemniaczaną łyżką, smażyć po 2 do 3 minut na stronę.

Żeby wszyscy mogli wspólnie jeść i nie trzeba było podawać partiami, to warto rozgrzać piekarnik do 100 stopni i na blasze lub w naczyniu żaroodpornym układać usmażone już placki.

Komentarze

  1. Mój Ł uwielbia placki ziemniaczane. aż mi pachną przez monitor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi też ich brakuje, ale nie smażymy zbyt często, bo nawet przy dobrym okapie to ciężko je "odwietrzyć" a jak człowiek siedzi w domu.....więcej niż ostatnio...

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa