TRYB JASNY/CIEMNY

Mule z czosnkiem, chili i białym winem – szybki przepis


Uwielbiam owoce morza. Mule są zdrowe i smaczne i co ważne łatwe w przygotowaniu. Ten przepis jest super prosty, sprawdzony wiele razy i jeżeli tylko super starannie wypłuczecie mule to będzie pysznie! To płukanie jest takie ważne, bo inaczej możemy trafić a to na piasek a to na kawałek muszelki – a wtedy już nie jest tak smacznie….

Proporcje super proste: 1/2kg muli, 1/2kg makaronu i ½ litra wytrawnego białego wina. Reszta to dodatki: czosnek, masło, oliwa, chili, pietruszka i sól.

To teraz pora na szczegółowe wymienienie składników i przepis.

Składniki (4 do 5 porcji)

  • 500g makaronu (u nas czarne papardelle),
  • 500g mrożonych muli (bez skorupek),
  • 500ml wytrawnego, białego wina,
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekana,
  • ½ papryczki chili,
  • Pęczek pietruszki,
  • Oliwa i masło do podsmażenia czosnku i chili,
  • Parmezan do posypania gotowego już dania.

Przygotowanie



Rozmrozić mule (w zimnej wodzie będzie najszybciej), przepłukać je bardzo starannie na sicie.
Na oliwie z masłem podsmażyć posiekany czosnek i chili. Po chwili dodać rozmrożone mule, smażyć aż pozbędziemy się nadmiaru wody, dolać wino.

Ugotować makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu zdążymy odparować wino z muli – dlatego nie przykrywamy garnka z mulami!

Odcedzić makaron, wymieszać z mulami, dodać posiekaną pietruszkę. Przełożyć na talerze i podać świeżo tarty parmezan.

Smacznego!

Komentarze

  1. o zgrozo, jak ja uwielbiam czarny makaron <3 a każde połączenie masło-pietruszka-czosnek bioręw ciemno!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa