Mule z czosnkiem, chili i białym winem – szybki przepis
Uwielbiam owoce morza. Mule są zdrowe i smaczne i co ważne łatwe w przygotowaniu. Ten przepis jest super prosty, sprawdzony wiele razy i jeżeli tylko super starannie wypłuczecie mule to będzie pysznie! To płukanie jest takie ważne, bo inaczej możemy trafić a to na piasek a to na kawałek muszelki – a wtedy już nie jest tak smacznie….
Proporcje super proste: 1/2kg muli, 1/2kg makaronu i ½ litra wytrawnego białego wina. Reszta to dodatki: czosnek, masło, oliwa, chili, pietruszka i sól.
To teraz pora na szczegółowe wymienienie składników i przepis.
Składniki (4 do 5 porcji)
- 500g makaronu (u nas czarne papardelle),
- 500g mrożonych muli (bez skorupek),
- 500ml wytrawnego, białego wina,
- 4 ząbki czosnku drobno posiekana,
- ½ papryczki chili,
- Pęczek pietruszki,
- Oliwa i masło do podsmażenia czosnku i chili,
- Parmezan do posypania gotowego już dania.
Przygotowanie
Na oliwie z masłem podsmażyć posiekany czosnek i chili. Po chwili dodać rozmrożone mule, smażyć aż pozbędziemy się nadmiaru wody, dolać wino.
Ugotować makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu zdążymy odparować wino z muli – dlatego nie przykrywamy garnka z mulami!
Odcedzić makaron, wymieszać z mulami, dodać posiekaną pietruszkę. Przełożyć na talerze i podać świeżo tarty parmezan.
Smacznego!
o zgrozo, jak ja uwielbiam czarny makaron <3 a każde połączenie masło-pietruszka-czosnek bioręw ciemno!
OdpowiedzUsuń