TRYB JASNY/CIEMNY

Sos pieczarkowy z białym winem


To jest najlepszy sos pieczarkowy! Tak, wiem ostatnio wszystko jest najlepsze, najdoskonalsze, ale to pewnie dlatego, że po remoncie mamy nowy piekarnik, płytę i uwaga – uwaga – zmywarkę! Brzmi to jak z wypracowania pani domu, ale to jest nowa jakość gotowania i sprzątania po jedzeniu!

Szum zmywarki jest taaaaki uspokajający….

Pewno, że brakuje mi przepisów z ciekawszymi składnikami, że dwie książki o ramenach są na razie tylko czytane a „nie gotowane”. Trudno. Są teraz większe problemy, a proste przepisy zawsze się przydają.

Ten sos pieczarkowy pasuje do: placków ziemniaczanych, do makaronu, do mięsa….
Inspiracja znaleziona na BBC Food, składniki do dostania w sklepiku osiedlowym, to miłego gotowania. Jak coś to zawsze można wypić resztę wina, bo do sosu zużywamy tylko 150mililitrów….

Składniki (4 porcje sosu)

  • Łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula (posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony i posiekany),
  • 150ml białego, wytrawnego wina,
  • 150ml śmietanki (30% z kartonika),
  • 250g pieczarek (tylko umyte nie obierane),
  • Pęczek pietruszki,
  • Sól i pieprz do doprawienia.

Przygotowanie

Rozgrzać na patelni masło z oliwą, podsmażyć cebulkę aż będzie zeszkolona ale nie brązowa.

Dodać czosnek i grzyby (pokrojone w plasterki – kapelusze i nóżki), gotować przez 3 do 4 minut.

Dolać wino, gotować na małym ogniu do zredukowania połowy wina.

Dodać śmietankę, wymieszać starannie, dodać siekaną pietruszkę i dopiero wtedy doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

  1. Zazdroszczę zmywarki! :D zmywanie naczyń to jedyna rzecz, która mnie odciąga od gotowania. Co prawda planujemy ją kupić od dawna, ale wiecznie nam jakoś do sklepu nie po drodze. A przed kwarantanną zepsuł się odpływ w kuchni, gdzieś już w ścianie budynku i nawet nie byłoby jak podłaczyć. A i teraz o hudraulika nie ma szans. To jakieś fatum :D Mycie naczyń w wannie bywa ekstremalne :D

    Placki ziemniaczane z takim sosem to musi być poezja :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa