To jest najlepszy sos pieczarkowy! Tak, wiem ostatnio wszystko jest najlepsze, najdoskonalsze, ale to pewnie dlatego, że po remoncie mamy nowy piekarnik, płytę i uwaga – uwaga – zmywarkę! Brzmi to jak z wypracowania pani domu, ale to jest nowa jakość gotowania i sprzątania po jedzeniu!
Szum zmywarki jest taaaaki uspokajający….
Pewno, że brakuje mi przepisów z ciekawszymi składnikami, że dwie książki o ramenach są na razie tylko czytane a „nie gotowane”. Trudno. Są teraz większe problemy, a proste przepisy zawsze się przydają.
Ten sos pieczarkowy pasuje do: placków ziemniaczanych, do makaronu, do mięsa….
Inspiracja znaleziona na BBC Food, składniki do dostania w sklepiku osiedlowym, to miłego gotowania. Jak coś to zawsze można wypić resztę wina, bo do sosu zużywamy tylko 150mililitrów….
Składniki (4 porcje sosu)
- Łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula (posiekana)
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony i posiekany),
- 150ml białego, wytrawnego wina,
- 150ml śmietanki (30% z kartonika),
- 250g pieczarek (tylko umyte nie obierane),
- Pęczek pietruszki,
- Sól i pieprz do doprawienia.
Przygotowanie
Rozgrzać na patelni masło z oliwą, podsmażyć cebulkę aż będzie zeszkolona ale nie brązowa.Dodać czosnek i grzyby (pokrojone w plasterki – kapelusze i nóżki), gotować przez 3 do 4 minut.
Dolać wino, gotować na małym ogniu do zredukowania połowy wina.
Dodać śmietankę, wymieszać starannie, dodać siekaną pietruszkę i dopiero wtedy doprawić solą i pieprzem.
Zazdroszczę zmywarki! :D zmywanie naczyń to jedyna rzecz, która mnie odciąga od gotowania. Co prawda planujemy ją kupić od dawna, ale wiecznie nam jakoś do sklepu nie po drodze. A przed kwarantanną zepsuł się odpływ w kuchni, gdzieś już w ścianie budynku i nawet nie byłoby jak podłaczyć. A i teraz o hudraulika nie ma szans. To jakieś fatum :D Mycie naczyń w wannie bywa ekstremalne :D
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane z takim sosem to musi być poezja :)