TRYB JASNY/CIEMNY

Faszerowane papryki i pomidory– wegetariański przepis



Uwielbiam przepisy Jamiego – są proste, nie wymagają dziwnych składników i smakują cudownie. Tak jak nie polubiłam restauracji Oliviera tak za jego książkami przepadam. Sądząc po krytycznych recenzjach nie ja byłam jedyna w kwestii restauracji.

Ten przepis na papryki znaleźliśmy w książce „Jamie Olivier’s Food Escapes”, wybraliśmy się w podróż do Grecji. Trochę zgrzytaliśmy zębami, że w naszej książce propocje produktów podawane są w „cups”, ale od czego są przeliczniki internetowe albo po prostu naczynie, które ma podziałkę „cups”.

Nie przestraszcie się, że przepis taki czasochłonny, bo owszem trzeba przygotować farsz, ale potem to już tylko pieczenie w piekarniku, które nie wymaga od nas żadnej uwagi poza śledzeniem czasu.
Użyliśmy 1 cup ryżu czyli 213 gramów. Reszta w przepisie podana była w „naszych” miarach. Tylko nie wiem jak Jamie był w stanie zapełnić farszem 4 papryk, bo u nas farszu wystarczyło na 2 pomidory i 2 spore papryki!



Składniki (2 papryki i 2 pomidory, albo 3 papryki…kombinacje dowolne)

  • 2 papryki (żeby było ładniej różnego koloru),
  • 2 duże pomidory,
  • 75g pistacji (uwzględnijcie to kupując te w skorupkach),
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 213 g ryżu czyli 1 cup,
  • 1 świeże chili,
  • 1 łyżka oregano,
  • 600ml rosołu, 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • Pęczek pietruszki,
  • ½ pęczka mięty,
  • Grecka feta (200g),
  • Sól i pieprz,
  • Oliwa do smażenia.



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Odciąć górę pomidora, wydrążyć środek, papryki przekroić na pół, ale wzdłuż, tak by przekroić ogonek! (widać to na zdjęciu przed włożeniem do piekarnika).

Obrać pistacje, stostować je na patelni, pokruszyć i odłożyć na bok.

Cebulę posiekać, czosnek też. Podsmażyć warzywa na oliwie, smażyć przez około 10 minut, ale nie tak długo żeby zbrązowiały. Dodać ryż, oregano, posiekane chili, sól (łyżeczkę) i pieprz (kilka szczypt). Wlać 250 ml gorącego rosołu, gotować wszystko przez około 10 minut, mieszać często. Uważać, żeby nie przywarło do patelni. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną fetę, posiekane zioła i pistacje. Wszystko starannie wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć warzywa – tak by były ściśnięte w czasie pieczenia. Wypełnić je farszem. Polać odrobiną oliwy. W reszcie ciepłego rosołu wymieszać łyżkę przecieru pomidorowego, wlać rosół z koncentratem do naczynia (wokół warzyw). Bardzo ostrożnie zawinąć całe naczynie folią aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę i 15 minut. Jeżeli chcemy, żeby warzywa były lekko przypieczone to na 15 minut przez podaniem zdejmijmy folię i dopieczmy je bez folii.

Warzywa tak faszerowane są przepyszne, lekkie, wiosenne dzięki dodatkowi ziół. Idealne na lekką kolację.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa