TRYB JASNY/CIEMNY

Rybne pulpety w słodkim, ziołowym sosie pomidorowym


Jakkolwiek pretensjonalnie to brzmi to, to są nieoczywiste połączenia. Sos do rybnych kotletów nie jest jednoznacznie wytrwany, lekko słodkawy i bardzo aromatyczny.

Dorsz jest moją ulubioną rybą, wróć drugą ulubioną rybą bo jego bardziej wypływana i sezonowa koleżanka skreja jest najulubieńszą moją rybą!

Ktoś powie, do kotletów – pulpetów to można używać ryby gorszej jakości. Tak pewno, że można, ale smak też będzie gorszy!

Przepis z książki „Jerozolima. Książka Kucharska” Yotam’a Ottolenghi’ego i Samie’go Tamimi’ego, lekko zmodyfikowany. Acha jeżeli zjecie sos a zostaną Wam pulpety rybne, to baza szakszukowa też idealnie do tych kotletów pasuje.


Składniki (12 pulpetów)

60g suchego chleba bez skórki (bagietka też daje radę),
800g filetu z dorsza,
2 cebule średniej wielkości – drobno posiekane,
4 żabki czosnku – posiekane albo przeciśnięte przez praskę,
1 łyżka mielonego kuminu,
Pęczek siekanej pietruszki,
1 ½ łyżeczki soli,
1 łyżeczka zmiażdżonych ziaren z kolendry,
2 duże jajka od wybieganych kur,
4 łyżki oliwy

Sos:

2 ½ łyżki oliwy,
1 ½ łyżki mielonego kuminu,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 cebula – posiekana,
125ml białego wytrawnego wina,
2 puszki pomidorów,
½ czerwonej papryczki chili,
2 ząbki czosnku – posiekane albo przeciśnięte przez praskę,
2 łyżeczki cukru,
Mięta do posypania (świeże listki),
Sól i pieprz.

Przygotowanie

Surowe filety z dorsza porwać widelcem i ewentualnie dodatkowo posiekać. W misce wymieszać z: rozdrobionym w robocie chlebem lub bagietką, cebulą, kolendra, kuminem, solą, czosnkiem, cebulą, pietruszką i roztrzepanymi jajkami i solą i pieprzem.

Wszystko wymieszać by było dobrze zmieszane. Uformuj 12 pulpetów, gdy są zbyt miękkie włóż je do lodówki na 30 minut żeby stężały.

Przygotuj sos: na gorącej oliwie podsmaż przyprawy i cebulę, smaż przez około 10 minut. Dolej wina i gotuj na mniejszym ogniu przez kila minut. Dodaj pomidory z puszki, chili, czosnek, cukier, sól i odrobinę pieprzu. Duś pod przykryciem przez 15 do 20 minut.

Na gorącej oliwie usmaż pulpety, tak żeby ładnie się zrumieniły.

Delikatnie przełóż pulpety do gorącego sosu, jeżeli trzeba to dodaj wody lub sosu pomidorowego, tak żeby pulpety były prawie przykryte sosem. Gotuj przez 15 do 20 minut pod przykryciem.

Podawaj posypane świeżą miętą. Idealnym dodatkiem do tych pulpetów są patatas bravas tylko bez majonezowego sosu.

Komentarze

  1. Zawsze mnie zadziwia właśnie to "do kotletów/pulpetów można używać ryby gorszej jakości". Dlaczego panuje przekonanie, że jak jest ochota na tę formę przygotowania, to od razu musimy jeść gorsze rzeczy? Też uwielbiam dorsza :) bardzo smakowicie wygląda w tej formie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewno u CIebie z dobrej jakości rybami łatwiej....oj jak tęsknię za Hiszpanią :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa