TRYB JASNY/CIEMNY

Tuńczyk z curry i kapustą pekińską – nocna sałatka


Kilka składników do tego dwa z puszek i jeden ze słoika – jednym słowem trzeba tylko małą kapustę pekińską kupić w osiedlowym warzywniaku.

Sałatka ma podnazwę – nocna – dlatego, że dużo lepiej smakuje jak się „przegryzie” przez noc. Tak od razu po zrobieniu to jest mało smaczna, potrzebuje czasu i może kilka dni postać w lodówce.
Niestety ciężko przygotować małą porcje bo dwie puszki – tuńczyka i czerwonej fasoli same w sobie są spore.

Idealnie smakuje jako dodatek do obiadu ale też – moja ulubiona wersja – jako dodatek do kanapek.
Na zdjęciach kromeczki z bagietki podgrzane w piekarniku z odrobiną oliwy.

Zróbcie dziś i jutro będzie idealne, niedzielne śniadanie i dodatek do obiadu!


Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach),
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 mała kapusta pekińska,
  • 3 łyżki curry,
  • 6 lub więcej łyżek majonezu,
  • Sól i pieprz do smaku – dodajemy po nocy!

Przygotowanie

Tuńczyka odsączyć na sitku, rozdrobnić widelcem. Fasolę odsączyć na sitku i bardzo starannie przepłukać wodą. Kapustę pekińską umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, kroimy tylko miękkie części!

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, uważać z solą! Zawsze można dosolić następnego dnia a „odsolić” się nie da!

Przełożyć do pudełka i zostawić na noc w lodówce.

Smacznego!

Komentarze

  1. jakoś nie doprawiałam jeszcze tuńczyka curry. hmmm. brzmi ciekawie. te grzankowe kanapeczki wyglądają cudownie. Biorę wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak to jest pyszne, kaloryczne i ciężko zjeść tylko jedną :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa