Pieczone brokuły z czosnkiem, cytryną i parmezanem
Trudno u mnie o obiektywizm, bo brokuły uwielbiam w każdej postaci – zupy, blanszowane do chrupania, z makaronem…każde. Jednak też przepis wyszperany na stronie Errens’s Kitchen to jest coś super smacznego!
Przygotowanie proste, efekt WOW u domowników gwarantowany! I tak kilogram brokułów na 3 do 4 porcji to wcale nie jest dużo! Tak upieczone brokuły są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. U nas były dodatkiem do dorsza, pasują też do makaronu, można się nimi zajadać jako przystawką.
Składniki (4 porcje)
- 1kg brokułów (koniecznie świeże – mrożone nie dadzą rady),
- 4 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- Skórka starta z jednej cytryny,
- Sok z jednej cytryny,
- 2 łyżki oliwy (do polania na sam koniec),
- 50g startego parmezanu.
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Brokuły podzielić na różyczki, niestety pnia nie wykorzystamy. Umyć starannie, osuszyć jeszcze staranniej.
Wymieszać brokuły z oliwą, dodać starty na mandolinie (tarce) czosnek. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozłożyć brokuły z czosnkiem i oliwą – ważne, żeby była to jedna warstwa.
Piec 20 do 25 minut.
Wyciągnąć, wymieszać ze startą skórką z cytryny, 2 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny i doprawić pieprzem i solą. Na moment przed podaniem wymieszać z parmezanem.
Jedna porcja brokuł to około 130-140kcal – tak przekonuje Erren na swoim blogu, dużo tutaj zależy od tego ile parmezanu zetrzemy.
pyszności :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! takie brokuły są super smaczne :)
OdpowiedzUsuń