TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczone brokuły z czosnkiem, cytryną i parmezanem



Trudno u mnie o obiektywizm, bo brokuły uwielbiam w każdej postaci – zupy, blanszowane do chrupania, z makaronem…każde. Jednak też przepis wyszperany na stronie Errens’s Kitchen to jest coś super smacznego!

Przygotowanie proste, efekt WOW u domowników gwarantowany! I tak kilogram brokułów na 3 do 4 porcji to wcale nie jest dużo! Tak upieczone brokuły są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. U nas były dodatkiem do dorsza, pasują też do makaronu, można się nimi zajadać jako przystawką.



Składniki (4 porcje)

  • 1kg brokułów (koniecznie świeże – mrożone nie dadzą rady),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • Skórka starta z jednej cytryny,
  • Sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki oliwy (do polania na sam koniec),
  • 50g startego parmezanu.

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.

Brokuły podzielić na różyczki, niestety pnia nie wykorzystamy. Umyć starannie, osuszyć jeszcze staranniej.

Wymieszać brokuły z oliwą, dodać starty na mandolinie (tarce) czosnek. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozłożyć brokuły z czosnkiem i oliwą – ważne, żeby była to jedna warstwa.
Piec 20 do 25 minut.

Wyciągnąć, wymieszać ze startą skórką z cytryny, 2 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny i doprawić pieprzem i solą. Na moment przed podaniem wymieszać z parmezanem.

Jedna porcja brokuł to około 130-140kcal – tak przekonuje Erren na swoim blogu, dużo tutaj zależy od tego ile parmezanu zetrzemy.


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa