TRYB JASNY/CIEMNY

Kuczak w occie czyli poulet au vinaigre


Kurczak w occie czyli poulet  au vinaigre
Pyszny mocno octowy kurczak. Najlepiej smakuje z ziemniakami i mizerią. Dużo szybciej przyrządza się takie danie przy muzyce, polecam El Matador.
By zobaczyć film jak zrobić kurczaka w occie KLIKNIJ TUTAJ.

Składniki:
·         30g masła
·         1 łyżka oleju słonecznikowego,
·         3 szalotki,
·         Kilka ząbków czosnku,
·         8 udek kurczaka (zagrodowego bo smakuje lepiej),
·         250ml octu winnego (musi być naprawdę dobry bo taki najtańszy zepsuje smak kurczaka),
·         150ml bulionu drobiowego,
·         1 łyżka przecieru pomidorowego,
·         Natka pietruszki,
·         Sól i pieprz.

Gotowanie:
Pokroić szalotki, obraź i rozgnieść czosnek, przygotować bulion.
Na oleju usmażyć cebulę, czosnek. Wyciągnąć z rondla lub brytfanki.
Doprawić kurczaka solą i pieprzem smażyć przez około 5 minut, tak aż zrobi się złoty.
Wyciągnąć z garnka. Dolać ocet, rosół, doprowadzić do wrzenia.
Dodać przecier pomidorowy, następnie wrzucić kurczaka.
Dusić przez 45 minut.
 Podawać z ziemniakami  i mizerią.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa