Kuczak w occie czyli poulet au vinaigre
Kurczak w occie czyli poulet au vinaigre
Pyszny mocno octowy kurczak. Najlepiej smakuje z ziemniakami i mizerią. Dużo szybciej przyrządza się takie danie przy muzyce, polecam El Matador.
By zobaczyć film jak zrobić kurczaka w occie KLIKNIJ TUTAJ.
Składniki:
· 30g masła
· 1 łyżka oleju słonecznikowego,
· 3 szalotki,
· Kilka ząbków czosnku,
· 8 udek kurczaka (zagrodowego bo smakuje lepiej),
· 250ml octu winnego (musi być naprawdę dobry bo taki najtańszy zepsuje smak kurczaka),
· 150ml bulionu drobiowego,
· 1 łyżka przecieru pomidorowego,
· Natka pietruszki,
· Sól i pieprz.
Gotowanie:
Pokroić szalotki, obraź i rozgnieść czosnek, przygotować bulion.
Na oleju usmażyć cebulę, czosnek. Wyciągnąć z rondla lub brytfanki.
Doprawić kurczaka solą i pieprzem smażyć przez około 5 minut, tak aż zrobi się złoty.
Wyciągnąć z garnka. Dolać ocet, rosół, doprowadzić do wrzenia.
Dodać przecier pomidorowy, następnie wrzucić kurczaka.
Dusić przez 45 minut.
Podawać z ziemniakami i mizerią.
Komentarze
Prześlij komentarz