TRYB JASNY/CIEMNY

Papardelle z owocami morza - recovery food


Papardelle z owocami morza
Umiarkowanie szybkie makaronowe danie. Idealne po wybieganiu – recovery food.
Przepis dla trzech osób. Jeżeli planujemy jeść dwa dni pod rząd, to warto pamiętać by świeży makaron gotować na raty (podgrzewany nie smakuje zbyt dobrze)
Składniki:
·         Świeży  makaron papardelle (250g),
·         0,5kg  owoców morza,
·         0,25ml wytrawnego białego wina,
·         Parmezan,
·         Dwie łyżki masła,
·         Oliwa,
·         Pietruszka,
·         Sól, pieprz.
Owoce morza podsmażyć na maśle, następnie dolać wino.
Dusić do odparowania wina, dodać pietruszkę. Parmezan zetrzeć na wiórki.
Świeży makaron gotuje się 2 do 3 minut (oczywiście w osolonej wodzie).
W dużym garnku wymieszać sos z makaronem, podawać od razu. Posypać parmezanem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa