TRYB JASNY/CIEMNY

Cassoulet with Lots of Vegetables - Recovery food


Warzywne Cassoulet  - Recovery food
Zmodyfikowany przepis Marka Bittmana, który zmienił proporcje z mięsno warzywnych na warzywno mięsne. Dzięki temu biegacz/biegaczka zjada więcej protein a mniej niepotrzebnych kalorii.
Jedna porcja (miska) zawiera około 575kcal, w tym 11,5g tłuszczu.
Czas przygotowywania 20 minut, gotowania około godziny. Przepis na 6 porcji. Cassaulet można mrozić! Super smakuje po wybieganiu!
Składniki:
·         Dwie łyżki oliwy extra Virginie,
·         0,5kg nóg z kurczaka (dużo lepiej smakuje kurczak z wolnego wybiegu),
·         Łyżka posiekanego czosnku,
·         Dwie cebule pokrojone w wiórki (można też użyć porów – tylko tej białej części)
·         Dwie marchewki pokrojone w plasterki,
·         3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki o grubości około 1cm,
·         Dwie średnie cukinie, pokrojone w plasterki o grubości około 1cm i przekrojone jeszcze na pół (bez obierania ze skóry),
·         Dwie puszki pomidorów (krojone bez dodatku przecieru pomidorowego),
·         ¼ szklanki siekanej pietruszki,
·         Łyżka siekanego tymianku (świeżego koniecznie),
·         Dwie puszki białej fasoli (odcedzone, jednak sosu nie należy wylewać, przyda się do gotowania)
·         Dwa liście laurowe,
·         Jedna szklanka bulionu drobiowego (najlepiej domowej roboty (odparować i zamrozić w pojemniku na kostki lodu)),
·         Jedna szklanka czerwonego wina,
·         Pół szklanki sosu z fasoli (z puszki),
·         Pieprz, sól.
Gotowanie:
W dużym naczyniu podsmażyć na oliwie kawałki kurczaka, przez około 10 minut. Kurczaka przełożyć do innego naczynia, zmniejszyć ogień.
Na tej samej oliwie z tłuszczem z kurczaka smażyć: czosnek, seler, cukinię.
Po pięciu minutach dodać pomidory z puszki. Gotować.
Dodać kurczaka (wcześniej warto go obrać tak by łatwiej jadło się Cassoulet bez konieczności obgryzania kości. Dzięki małym kawałkom kurczaka mrożąc Cassoulet  w każdej porcji znajdzie się trochę mięsa). 
Dodać pietruszkę, tymianek. Następnie dodać fasolę. Gotować.
 Dolać rosół, wino i sos z fasoli. Gotować na małym ogniu tak by odparować dużo płynu.
Doprawić solą i pieprzem, biorąc poprawkę na to, że potrawa będzie odgrzewana.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa