Cassoulet with Lots of Vegetables - Recovery food
Warzywne Cassoulet - Recovery food
Zmodyfikowany przepis Marka Bittmana, który zmienił proporcje z mięsno warzywnych na warzywno mięsne. Dzięki temu biegacz/biegaczka zjada więcej protein a mniej niepotrzebnych kalorii.
Jedna porcja (miska) zawiera około 575kcal, w tym 11,5g tłuszczu.
Czas przygotowywania 20 minut, gotowania około godziny. Przepis na 6 porcji. Cassaulet można mrozić! Super smakuje po wybieganiu!
Składniki:
· Dwie łyżki oliwy extra Virginie,
· 0,5kg nóg z kurczaka (dużo lepiej smakuje kurczak z wolnego wybiegu),
· Łyżka posiekanego czosnku,
· Dwie cebule pokrojone w wiórki (można też użyć porów – tylko tej białej części)
· Dwie marchewki pokrojone w plasterki,
· 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki o grubości około 1cm,
· Dwie średnie cukinie, pokrojone w plasterki o grubości około 1cm i przekrojone jeszcze na pół (bez obierania ze skóry),
· Dwie puszki pomidorów (krojone bez dodatku przecieru pomidorowego),
· ¼ szklanki siekanej pietruszki,
· Łyżka siekanego tymianku (świeżego koniecznie),
· Dwie puszki białej fasoli (odcedzone, jednak sosu nie należy wylewać, przyda się do gotowania)
· Dwa liście laurowe,
· Jedna szklanka bulionu drobiowego (najlepiej domowej roboty (odparować i zamrozić w pojemniku na kostki lodu)),
· Jedna szklanka czerwonego wina,
· Pół szklanki sosu z fasoli (z puszki),
· Pieprz, sól.
Gotowanie:
W dużym naczyniu podsmażyć na oliwie kawałki kurczaka, przez około 10 minut. Kurczaka przełożyć do innego naczynia, zmniejszyć ogień.
Na tej samej oliwie z tłuszczem z kurczaka smażyć: czosnek, seler, cukinię.
Po pięciu minutach dodać pomidory z puszki. Gotować.
Dodać kurczaka (wcześniej warto go obrać tak by łatwiej jadło się Cassoulet bez konieczności obgryzania kości. Dzięki małym kawałkom kurczaka mrożąc Cassoulet w każdej porcji znajdzie się trochę mięsa).
Dodać pietruszkę, tymianek. Następnie dodać fasolę. Gotować.
Dolać rosół, wino i sos z fasoli. Gotować na małym ogniu tak by odparować dużo płynu.
Doprawić solą i pieprzem, biorąc poprawkę na to, że potrawa będzie odgrzewana.
głodna!!!!
OdpowiedzUsuńmniam, mniam! a jakie wino do tego polecisz?
OdpowiedzUsuń