Zupa tajska z pastąTom Kha (dwie wersje)
Zupa tajska (z pastą Tom Kha)
Pyszna zupa, egzotyczna, rozgrzewająca zimą. Można ją przygotować na dwa sposoby: zaawansowany i z pastą Tom Kha w torebki. W obydwu przypadkach wychodzi pysznie!
Składniki
Wersja zaawansowana:
· Mały kawałek galangalu lub imbiru (pokroić w słupki, żeby dało się łatwo wyłowić),
· Łodyga trawy cytrynowej,
· Szalotka (posiekana),
· Puszka mleka kokosowego,
· 12 małych pieczarek (pokroić na cztery, nóżki wyrzucić),
· Co najmniej 250g krewetek,
· Kolendra (najlepiej tajska)
Mleko kokosowe zagotować, dodać wszystkie inne składniki (z wyjątkiem kolendry bo jest do posypania), dolać 200ml wody i gotować przez kilkanaście minut. Przed podaniem wyłowić imbir albo galangal, posypać kolendrą. Można odgrzewać!
Wersja szybka:
· Saszetka pasty Kanokwan, Tom Kha Paste,
· Puszka mleka kokosowego,
· 12 małych pieczarek (pokroić na cztery, nóżki wyrzucić),
· Co najmniej 250g krewetek,
· Kolendra (najlepiej tajska)
200ml mleka zagotować, dodać pastę, dolać resztę mleka i 200ml wody, wrzucić obrane i pokrojone pieczarki i krewetki (bez skorupek), gotować kilkanaście minut. Przed podaniem posypać kolendrą.
Kaloryczność (na 100g zupy) około 140Kcal, białko około 4 g, węglowodany około 20g, tłuszcz (niestety mleko kokosowe…) około 15g
Komentarze
Prześlij komentarz