Ribollita
Ribollita według przepisu Matt’a Connors (maratończyka)
Dane kaloryczne 440KCAL porcja, a w niej 6g proteiny, 57g węglowodany, 17g tłuszcz
Zupa dla biegacza! Pyszna! Można ją przygotować również w wersji wegetariańskiej (zamiast rosołu z kurczaka, użyć warzywnego).
Potrzebnych jest dużo warzyw i jeszcze więcej czasu gdyż zupę przed podaniem trzeba dwa razy zagotować (i schłodzić oczywiście).
Składniki:
· puszka białej fasoli (zwykłej lub cannellini),
· ¼ szklanki oliwy extra virgin,
· Łyżeczka posiekanego czosnku,
· Łyżeczka posiekanego rozmarynu (starannie bo inaczej będzie chrzęścił w zębach),
· Jedna duża cebula (posiekana),
· Dwie łodygi selera naciowego, pokrojone,
· Jednak duża marchewka, pokrojona,
· Puszka pomidorów (krojone, bez dodatku przecieru)
· Kilka liści kapusty włoskiej , pokrojone,
· Jeden duży ziemniak (słodki) lub kilka mniejszych obranych ze skóry, pokrojone,
· Dwie szklanki rosołu z kurczaka lub w wersji wege wywaru z warzyw,
· 3 kromki chleba (białego, wiejskiego, lub bagietki np. paryżanki),
· Pieprz
· Sól
· Parmezan tarty
Gotowanie
Najpierw rozgnieść fasolę widelcem (pół puszki). Odstawić na bok. Podgrzać oliwę, dodać czosnek, rozmaryn, cebulę, marchewkę, kapustę. Gotować przez 20 minut. Czasem mieszać. Potem dodać rozgniecioną i całą fasolę, ziemniaki, rosół. Gotować przez godzinę. Na końcu dodać chleb, doprawić. Gotować przez kolejne 10 minut. Odstawić do wystudzenia, zagotować po raz drugi. Podawać posypaną parmezanem.
Jedzenia
Zupa jest naprawdę pyszna. Im więcej razy się ją podgrzewa i chłodzi tym lepiej smakuje. Daje siłę i nie leży w żołądku. Co ważne nie pachnie kapustą!
Komentarze
Prześlij komentarz