5 stycznia 2018

Hit karnawału-sałatka z brokułów i żurawiny w maślankowo majonezowym sosie

Pyszne połączenie: brokuły, żurawina, migdały i ten świetny sos z maślanki i majonezu fot. D.Szymborska


Zacznę od tego, że nie cierpię maślanki. Wzdrygam się na jej smak. Wcześniej używałam jej t do pieczenia pancakes – smak niewyczuwalny i przygotowania jurajskiej zalewajki – też nikt nie powie, że w potrawie jest maślanka. Teraz mam trzecią potrawę, gdzie maślanka jest ważnym dla smaku składnikiem, a jednocześnie nie smakuje jak maślanka...

Przepis zaczerpnięty z Smitten Kitchen, lekko zmodyfikowany, bo zwyczajnie wolę blanszowane brokuły od tych surowych. 

I znów zachwyt! Smak wyśmienity i rozumiem komentarz autorki, że sałatkę można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce, ale jej się to nie zdarza…u nas chyba będzie podobnie! Jakbym organizowała imprezę karnawałową, to z pewnością bym przygotowała właśnie tę sałatkę! 

Mimo że zawiera cebulę, to podobnie jak z maślanką nie ma jej aromatu. Cebulę marynuje się w sosie, dzięki temu jest dużo delikatniejsza. 

Czas przygotowania do pół godziny, warto poczekać aż brokuły wystygną, lub jak ktoś woli użyć surowych. 


Składniki (duża miska sałatkowa – 6 porcji): 


Pysznie! Znów Smitten Kitchen poleca świetny przepis! fot. D.Szymborska


• 2 świeże brokuły – ja używałam samych różyczek, ale można też pokroić na mandolinie albo nożem bardzo cienko łodyżki, 

• ½ szklanki prażonych płatków migdałów – tutaj trzeba bardzo uważać, żeby się nie spaliły, 

• ½ szklanki maślanki, 

• ½ szklanki majonezu, 

• 2 łyżki octu jabłkowego, 

• 1 łyżeczka cukru, 

• ½ łyżeczki soli, 

• ½ czerwonej cebuli (posiekanej drobno), 

• świeżo mielony pieprz. 


Przygotowanie: 


Blanszować brokułowe różyczki, 2 minuty w gotującej się posolonej i posłodzonej wodzie w zupełności wystarczy. Poczekać aż wystygną. W misce wymieszać składniki sosu – maślankę, ocet, majonez, sól, cukier i pieprz. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać siekaną, czerwoną cebulę i odłożyć na minimum 10 minut po to by cebula nie była zbyt ostra w smaku. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić świeżo mielonym pieprzem.

2 komentarze:

  1. o mniam! zrobię sobie do pracy w najbliższym czasie, jak już w końcu do niej wrócę po zwolnieniach! :) bardzo lubię surowe brokuły więc to sałatka w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. żurawina i brokuł - uwielbiam to połączenie :) poza migdałami też świetnie się komponują z prażonymi pestkami dyni :) mniaaam

    OdpowiedzUsuń