26 stycznia 2018

Kefta czyli marokańskie klopsiki

Klopsiki na szaszłykach! Da się i nic się nie rozpada jak się wcześniej schłodzi mięso! fot. D.Szymborska

Nigdy wcześniej nie grillowaliśmy, nabitych na szaszłyki mielonych klopsików. To kolejny marokański przepis, który nam się ogromnie spodobał w książce Jamiego Oliviera.

Jamie słynie z szybkich i bardzo efektownych przepisów, ale jak się okazuje wymyśla też takie, które wymagają sporo czasu i cierpliwości, choć wszystkie są wciąż łatwe do wykonania.

Mięso smakuje wyśmienicie, nasza wersja była tylko wołowa, ale w planach jest dodanie jagnięciny, by smak klopsików, kefty był bardziej wyrazisty.

Przepis na 6 porcji, wszystko zawijaliśmy w cienką pitę, i w ramach małych modyfikacji przepisu dodaliśmy również humus. Faza na cieciorkę trwa w najlepsze, a testowanie różnych wersji humusu sprawia wszystkim wielką frajdę, to znaczy największą sprawia jedzenie, które oczywiście jest częścią testowania…

Składniki (6 porcji):


Pyszne, aromatyczne, pełne przypraw klopsiki - kefta fot. D.Szymborska

I wszystko trafia do pity, razem z dodatkami tworzy obiad doskonały! fot. D.Szymborska

Klopsiki:

·       500g sezonowanej, lekko tłustej wołowiny, zmielonej,
·       Mała czerwona cebula (drobno posiekana),
·       1 łyżeczka kuminu (roztartego w moździerzu),
·       1 łyżeczka ziarenek kolendry (jw.),
·       1 łyżeczka papryki,
·       Starty na tarce kawałek imbiru (wielkości kciuka),
·       ½ pęczka kolendry – posiekana,
·       Pieprz i sól.

Dodatki:

·       6 pit,
·       1 mała czerwona cebula (pokrojona w piórka) – my marynujemy ją w occie winnym, żeby miała delikatniejszy smak,
·       250g pomidorków cherry,
·       ½ pęczka kolendry,
·       Oliwa,
·       Jogurt grecki (duży kubeczek),
·       150g liści sałat,
·       Humus.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kefty wymieszać. Ugnieść starannie. Uformować 30 malutkich klopsików i włożyć je na minimum 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozgrzać patelnie grillową. Klopsiki nabić na patyczki szaszłykowe (zawsze warto je zamoczyć w wodzie, żeby mięso do nich nie przywierało. Posmarować klopsiki oliwą – przyda się pędzelek. Smażyć aż będą gotowe. Żeby poradzić sobie z jednoczesnym wydaniem kilku porcji warto przełożyć usmażone już klopsiki do wyłożonego folią aluminiową naczynia.

Wymieszać siekaną kolendrę z pomidorkami.


Nakładać do podgrzanych i przeciętych pit wszystkie dodatki i po 5 klopsików, zawinąć i jeść od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz