7 stycznia 2018

Patatas bravas – hiszpańskie tapas – przepis Jamiego Oliviera

Przepyszne, chrupiące ziemniaki - tapas - patatas bravas jak się patrzy! fot. D.Szymborska


Było wiele prób, nieudanych niestety. A to ziemniaki się rozpadały, przypalały albo zwyczajnie nie były wystarczająco chrupiące….Do czasu gdy zrobiliśmy je według przepisu z książki „Jamie Oliver’s Food Escapes”, i znów Jamie pokazuje klasę jego przepisów. Starannie przygotowane, jasno opisane, z większości szybkie (chyba) niezawodne. Niestety wiele razu już nie miałam szczęścia, przepis w książce brzmiał rewelacyjnie, zdjęcia były zachwycające, ale jak przychodziło do gotowania to okazywało się, że a to składniki wymienione w liście nie pasują do tego co trzeba użyć przy przygotowaniu dania, albo czasy piecznie, gotowania były wzięte z kosmosu….Jamie nie zawodzi! Serio! Jeżeli miałabym komuś polecać niezawodne książki to byłyby to publikacje Oliviera. Nie jest to gotowanie dla zawansowanych, więc łatwe do odtworzenia w domowej kuchni, wszystko jasno wyjaśnione…a takie patatas bravas są przepyszne.

Na zdjęciu wersja bez sosu – u nas podawane były z dwoma sosami kanaryjskimi – zielonym i czerwonym.

Jeszcze tylko dodam, że uwielbiam patatas bravas, zamawiam je zawsze w tapas barach, porównuję sosy, smaki, czasem trafiam nie najlepiej bo zamiast sosu dostaję majonez, bywa. Co ciekawe, ziemniaki w Hiszpanii są drogie, a patas bravas często są droższe niż np. ośmiornica….albo tortillia – bo ona jest z dwóch drogich produktów – jajek i ziemniaków!

Czas przygotowania – 90 minut, bo ziemniaki muszą być ostudzone.

Składniki (do przygotowania na patelni o średnicy 42cm, 3-4 duże porcje, albo 5-6 tapas):



·      6 dużych ziemniaków,
·      3 ząbki czosnku,
·      3 gałązki rozmarynu,
·      1 łyżeczka papryki słodkiej,
·      1 łyżeczka kopru włoskiego,
·      1 łyżeczka soli,
·      0.5l oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku, mocno posolić. Obrane ziemniaki, przekroić na pół i gotować 12 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na tacce i ostudzić. Pokroić każdą połówkę na 8 kawałków. Nalać olej do patelni, rozgrzać. Ziemniaki smażyć 12-14 minut.

W międzyczasie: oskubać igiełki rozmarynu (nie siekać).

Na ostatnią minutę smażenia ziemniaków dorzucić rozmaryn i czosnek pokrojony na cienkie talarki. 

Ziemniaki odcedzić i wymieszać z papryką i solą. Podawać z sosami.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. to smacznego! bo ten przepis niezawodny!!!

      Usuń
  2. kiedyś się zastanawiałam jak można popsuć smażone ziemniaki? oj można... po tym jak spróbowałam wielu tradycyjnych i nietradycyjnych, w wielu miejscach - bravasy serio trzeba umieć zrobić!
    Rzadko robię je w domu, ale ten przepis Jamiego brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że nie tylko ja wiem, jak trudno takie ziemniaki dobrze zrobić! Dokładnie przepis Jamie'go jest świetny! Powodzenia! Dwa razy robiony i za każdym razem wyszedł!

      Usuń