17 stycznia 2018

Hiszpańskie mini klopsiki

Hiszpańskie mini klopsiki, jedno z tapas wieczoru fot. D.Szymborska



Jamiego Oliviera lubię za pomysły i bardzo szanuję to w jaki sposób przygotowane są jego książki. Wiem, że w przepisach nie ma błędów, pominiętych składników.

Nauczyłam się, że przynajmniej na początku nie należy nic usprawniać, zmieniać. Olivier podpowiada wiele praktycznych rzeczy, nawet zwykłe przepisy z jego dodatkowymi pomysłami smakują o niebo lepiej niż te, do których przywykliśmy.

Żeby przygotować takie klopsiki trzeba mieć maszynkę do mielenia mięsa, lub kupować mięso w sklepie, gdzie od razu je nam zmielą. Zwyczajnie nie jestem przekonana do mięs zmielonych i paczkowanych – co tam zostało zapakowane pozostaje tajemnicą…

Przepis na 24 malutkie klopsiki, pracochłonny i czasochłonny bo jeszcze trzeba znaleźć czas by mięso już w formie kuleczek poleżało w lodówce minimum 30 minut. Warto jednak lepić kuleczki bo ich smak zachwyca! Ważna też jest wielkość – malutkie klopsiki pasują do innych tapas w których towarzystwie powinny trafić na nasz stół.

Składniki (24 sztuki):


Klopsiki po wyjęciu z lodówki fot. D.Szymborska

W czasie smażenia fot. D.Szymborska

·      Oliwa z oliwek,
·      Pęczek pietruszki,
·      Duża cebula – posiekana,
·      4 ząbki czosnku – drobno posiekane,
·      150g mięsa wieprzowego – karkówki,
·      350g mięsa wołowego – sezonowany antrykot,
·      Żółtko z jajka od wybieganej kury,
·      2 łyżki bułki tartej,
·      Puszka pomidorów (u nas były to koktajlowe),
·      Sok z jednej cytryny,
·      Sól i pieprz.

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, pod koniec dodać czosnek, zdjąć z ognia, przełożyć do miski i poczekać aż cebula z czosnkiem wystygną – zimą chłodzenie na balkonie sprawdza się doskonale! Dzięki temu przyśpieszamy proces gotowania! Zostawić kilka łyżek cebuli z czosnkiem do dodania do sosu.

Zmielić mięso. Przełożyć do dużej miski i wymieszać z cebulą, czosnkiem, żółtkiem, bułką tartą. Posiekać pietruszkę i dodać do masy mięsnej. Doprawić pieprzem i solą. Uformować 24 malutkie klopsiki, ułożyć je na tacce, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Rozgrzać na patelni oliwę, smażyć mini klopsiki przez 8 do 10 minut, tak, żeby były ślicznie brązowe z każdej strony. Delikatnie je przewracać tak by się nie rozpadły. Schłodzenie w lodówce mięsa przed smażeniem pomaga zachować kształt doskonałych, małych kuleczek. Dodać cebulę z czosnkiem, smażyć przez kilka minut, potem dodać pomidory z puszki, sok z cytryny i smażyć kolejną chwilę, tak by sos był gęstszy.


Podawać posypane siekaną pietruszką.

1 komentarz:

  1. tez lubię Oliviera. Za jego pasję i to, że co chwila próuje coś zmienić. Nawet na studiach dietetycznych oglądlaiśmy na zajęciahc jego nagrania z "rewolucji" w szkołach.
    Klopsiki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa