3 stycznia 2018

Placuszki z porów i cebuli

Przepyszne, delikatne, uroczo porowe placuszki fot. D.Szymborska


Jeżeli tak smakuje Nowy Jork to warto tam pojechać! Przepis z książki „Smitten Kitchen  czyli Nowy Jork na talerzu”, prosty, stosunkowo szybki do przygotowania. Zgadam się w 100% z autorką – jak ktoś lubi placuszki, racuszki, latkes to pokocha to danie!

Jak dla mnie pomysł, z blanszowaniem porów super smaczny! Dodatkowo rada, by dopiec placuszki w piekarniku – bezbłędna (mamy pewność, że nie będą surowe, bo różnie to bywa ze smażeniem na patelni i brązowym wierzchem i niedobrym środkiem…).

Czas przygotowania 30 minut. Nie trzeba nic ścierać! Przydadzą się ręczniki papierowe.

Składniki (5 sporych placuszków):


Następnym razem podwoję ilość składników bo placuszki takie pyszne, można je odgrzewać w piekarniku....fot. D.Szymborska


·      4 pory,
·      2 dymki (biała część),
·      20g mąki,
·      1 łyżeczka proszku do pieczenia,
·      jajko,
·      olej do smażenia,
·      sól i pieprz (świeżo mielone),
·      olej do smażenia (2 – 3 łyżki).

Przygotowanie:


Pory umyć, przekroić na pół i białą część pokroić na pół talarki o szerokości 0.5cm. Zagotować wodę, osolić i zblanszować pory (3 minut), odcedzić i odsączyć (gaza na sitku). Cebulę posiekać. Wymieszać w misce mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia (soli wystarczy ½ łyżeczki), pieprz – w zależności jak ostre dania lubimy. Rozbełtać jajko. Rozgrzać piekarnik do 120 stopni. Wymieszać mąkę z porami, cebulą, dodać jajko. Na patelni rozgrzać olej. Układać masę porowo mączną i piec po około 3 minuty na stronę. Przełożyć na papierowy ręcznik, potem do piekarnika na 10-15 minut. Idealna przekąska, świetny dodatek do ryb, super komponuje się ze śmietanowym lub chrzanowym sosem.

3 komentarze:

  1. Hmm.. może jutro na śniadanie Lubemu zrobię. Jego smaki. Do tego jeszcze koniecznie jakiś sos...:)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa