TRYB JASNY/CIEMNY

Jesienny burger – z burakami, cebulą i serem kozim

Pyszny kotlet z super dodatkami! fot. D.Szymborska


Są kolory jesieni i jej dania. Ten burger jest właśni takim sezonowym daniem. Cebula – jest, buraki – są, do tego sezonowana wołowina i odrobina jagnięciny. To wszystko podane z winnym chutney z cebuli. Idealne danie na deszczową (i nie) jesień.

Dodatek jagnięciny bardzo zmienia smak mięsa, czyni go bogatszym, a jednocześnie dzięki temu, że jest go stosunkowo niedużo to czyni kotlet ciekawszym a nie zbyt intensywnym. Nie przepadam za burgerami z mięsa tylko jagnięcego, są dla mnie wyraziste.

Smażenie cebuli z winem i brązowym cukrem, owszem jest pracochłonne, ale taki „dżem” jest wprost wymarzonym dodatkiem do mięsa, świetnie pasuje do buraków.

Przygotowanie zajmuje więcej niż w przypadku „zwykłych” burgerów, bo używamy innych składników, ale warto zarezerwować sobie te 30 minut na przygotowanie cebuli. Z burakami to jest tak, że albo kupimy gotowe, ugotowane na parze, albo sami upieczemy (i wystudzimy).

Składniki (1 burger):

  • 180g mięsa mielonego – 150g wołowego i 30 jagnięcego,
  • 2 plastry buraka ugotowanego na parze albo upieczonego,
  • garść rukoli,
  • bułka,
  • ketchup,
  • chutney z cebuli (trzeba liczyć 1 cebulę, dwie łyżki wina i łyżeczkę cukru na jedną porcję),
  • 3 plastry sera koziego (pleśniowego).

Jeżeli chodzi o stopień wysmażenia, to każdy wybiera coś dla siebie.

Słabo wysmażony kotlet powinien uzyskać temperaturę powyżej 62 stopni, średnio 72, a mocno 77.


Zaliczam się do osób, które lubią mięso mocno wysmażone, wołowina połączona z jagnięciną pozwala zachować więcej smaku, nawet, gdy jest mocno wysmażona!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa