Kurczak po staropolsku – z dynią, kminem i kolendrą
Oczywiście ładny talerz ułatwia wyserwowanie eleganckiego dania.... |
Lubię gotowanie z Szefem Maciejem Nowickim – jest dużo zabawy, śmiechu a w tak zwanym międzyczasie powstają pyszne dania. Tym razem warsztaty kulinarne były poświęcone gotowaniu mięsa z kurczaka.
Podobało mi się bardzo, bo dobrze zrobione mięso z kurczaka przypada do gustu wielu osobom, Szef Maciej zaproponował nieoczywiste przepisy (jakżeby inaczej), dania były zaskakujące w smaku, co ciekawe odwoływały się do polskiej historii kulinarnej.
W wesołym blogerkim towarzystwie przygotowaliśmy między innymi kurczaka z dynią. Niby zwyczajne danie ale dzięki uzupełnieniu o kiszonki i sposobie podania, nagle ze zwykłego filetu z piersi kurczaka udało się nam wyczarować wręcz restauracyjne danie.
Gotowaliśmy w jednym z moich ulubionych miejsc w Villi Intracie, w Wilanowie. Trzeba jeszcze zaznaczyć, że używaliśmy mięsa o dobrej jakości, z marką Kurczaka Zagrodowego spotkałam się ponownie. Wiadomo, że jak używa się dobrych produktów to o efekty w kuchni łatwiej, tak było i tym razem.
Przepis szybki, prosty, jedynie wyzwaniem jest dodatek kiszonek, które trzeba przygotować nawet na dwa tygodnie wcześniej.
Niestety z powodu braków sprzętowych przepis będzie trudny do odtworzenia w moje kuchni…
Składniki (4 porcje):
- 2 piersi kurczęce – Kurczak Zagrodowy
- 1 dynia piżmowa
- 0.4 l cydru jabłkowego
- 0.1 kg masła
- 0.1 l śmietany 36%
- 30 ml octu jabłkowego
- Kmin/nasiona kolendry
- Kiszonki różne (rzodkiew, kapusta, kalarepa)
Przygotowanie:
Przed wydawką... |
Piersi obsypujemy kminem, po czym podsmażamy na tłuszczu gęsim od strony skóry do momentu aż nabierze koloru złotego brązu. Następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni, zalewamy cydrem i pieczemy około 15 minut. Dynię obieramy ze skóry, tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy około 1 godzinę do momentu aż zmięknie. Następnie umieszczamy warzywo w thermomix, dodajemy śmietanę i masło i miksujemy bardzo dokładnie około 5 minut. Upieczone piersi przecinamy na pół, oprószamy rozdrobnioną w moździerzu kolendrą i podajemy na dyni wraz z kiszonkami.
W wesołym blogerskim towarzystwie przed rozpoczęciem gotowania |
Komentarze
Prześlij komentarz