9 października 2018

Kurczak po staropolsku – z dynią, kminem i kolendrą

Oczywiście ładny talerz ułatwia wyserwowanie eleganckiego dania....


Lubię gotowanie z Szefem Maciejem Nowickim – jest dużo zabawy, śmiechu a w tak zwanym międzyczasie powstają pyszne dania. Tym razem warsztaty kulinarne były poświęcone gotowaniu mięsa z kurczaka. 

Podobało mi się bardzo, bo dobrze zrobione mięso z kurczaka przypada do gustu wielu osobom, Szef Maciej zaproponował nieoczywiste przepisy (jakżeby inaczej), dania były zaskakujące w smaku, co ciekawe odwoływały się do polskiej historii kulinarnej.

W wesołym blogerkim towarzystwie przygotowaliśmy między innymi kurczaka z dynią. Niby zwyczajne danie ale dzięki uzupełnieniu o kiszonki i sposobie podania, nagle ze zwykłego filetu z piersi kurczaka udało się nam wyczarować wręcz restauracyjne danie.

Gotowaliśmy w jednym z moich ulubionych miejsc w Villi Intracie, w Wilanowie. Trzeba jeszcze zaznaczyć, że używaliśmy mięsa o dobrej jakości, z marką Kurczaka Zagrodowego spotkałam się ponownie. Wiadomo, że jak używa się dobrych produktów to o efekty w kuchni łatwiej, tak było i tym razem.

Przepis szybki, prosty, jedynie wyzwaniem jest dodatek kiszonek, które trzeba przygotować nawet na dwa tygodnie wcześniej.

Niestety z powodu braków sprzętowych przepis będzie trudny do odtworzenia w moje kuchni…


Składniki (4 porcje):


  • 2 piersi kurczęce – Kurczak Zagrodowy
  • 1 dynia piżmowa
  • 0.4 l cydru jabłkowego
  • 0.1 kg masła
  • 0.1 l śmietany 36%
  • 30 ml octu jabłkowego
  • Kmin/nasiona kolendry
  • Kiszonki różne (rzodkiew, kapusta, kalarepa)
Przygotowanie:

Przed wydawką...




Piersi obsypujemy kminem, po czym podsmażamy na tłuszczu gęsim od strony skóry do momentu aż nabierze koloru złotego brązu. Następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni, zalewamy cydrem  i pieczemy około 15 minut. Dynię obieramy ze skóry, tniemy w kostkę około 1 cm  wielkości i pieczemy około 1 godzinę do momentu aż zmięknie. Następnie umieszczamy warzywo w thermomix, dodajemy śmietanę i masło i miksujemy bardzo dokładnie około 5 minut. Upieczone piersi przecinamy na pół, oprószamy rozdrobnioną w moździerzu kolendrą i podajemy na dyni wraz z kiszonkami.

W wesołym blogerskim towarzystwie przed rozpoczęciem gotowania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz