TRYB JASNY/CIEMNY

Kremowy kurczak z bekonem i pieczarkami – danie jednogarnkowe


Gdyby nie Erren Hart to nie zjedlibyśmy tak pysznego makaronu. Nowojorczanka o włoskich korzeniach zaproponowała na swoim blogu to genialnie smaczne danie.

Uwaga – jak na miskę makaronu, wymaga ono dużo pracy, ale przekonacie się, że WARTO! Wszystko jest super smaczne!

Smaki


Pieczarki – jędrne, boczek słony i chrupiący, kurczak rozpływa się w ustach, a białe wino zostawia świeżość. Jedynie szpinak się gubi, ale można by go zastąpić szparagami albo cukinią…

Wiele lat temu czytałam książki Jamie’go i nie do końca rozumiałam sformułowanie – użyj najlepszego mięsa na jakie cię stać. Myślałam, ot kurczak jak kruczak, albo pieczarki to pieczarki. Niestety obecnie to nie jest takie proste. W zależności od tego z jakiej hodowli czy produkcji pochodzą produkty ich smak jest zwyczajnie INNY!

To danie w wersji bio/eko jest naprawdę drogie. Coś za coś! Teraz już wiem, że używając najlepszej (co z reguły oznacza – najdrożej) żywności uzyskam najlepszy smak.

Do przygotowania 4 porcji potrzeba (gotowaliśmy wg przepisu zaproponowanego przez Erren, bo za pierwszym razem eksperymentowanie nie przynosi dobrych wyników, następnym razem chciałabym dodać zblanszowaną cukinię….)



Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • Pierś kurczaka z ekologicznej uprawy,
  • 200g bekonu,
  • 1 cebula,
  • główka czosnku,
  • 500g brązowych pieczarek,
  • Szklanka wytrawnego wina,
  • 125g świeżych liści szpinaku,
  • 400g makaronu (penne),
  • Pęczek pietruszki,
  • 100ml śmietanki (36% z kartonika),
  • Sól, pieprz,
  • Tarty parmezan (100g).

Przygotowanie:

Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę (łyżka), potem najlepiej partiami smażyć pokrojone w kostkę mięso kurczaka i w paseczki boczek. Smażyć przez 4 do 5 minut. Odłożyć boczek i kurczaka na bok do miski.

Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy, podsmażyć pokrojone w kostkę (dużą) kapelusze pieczarek, dodać siekaną cebulę. Smażyć przez 5 minut, dodać siekany drobno czosnek i smażyć jeszcze przez kolejną minutę.

Na dużej patelni połączyć mięsa z warzywami, dodać wino. Poczekać aż odparuje. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, ale czas skrócić o 2 minuty, bo potem będziemy go jeszcze dogotowywać z sosem w garnku lub na patelni.

Na patelni wymieszać: warzywa, mięso, dodać śmietankę, siekaną pietruszkę, siekany szpinak, doprawić solą i pieprzem.

Wymieszać sos z makaronem, dodać trochę tartego parmezanu, pogotować jeszcze przez około 4 minuty, dobrze wymieszać i podawać.

Zdaniem Erren jedna porcja to ponad 400kcal, za to jakich pysznych! Warto spędzić godzinę w kuchni by zjeść taki pyszny makaron!

Wygląda na to, że smaczność jest wprost proporcjonalna do jakości użytych składników i staranności gotowania!

Komentarze

  1. brzmi super! Bez szpinaku, nawet mój Ł by się może skusił mimo, że kurczak. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno mnie u Ciebie nie było, a tu takie frykasy na blogu. Rozumiem, że zamiast brązowych pieczarek można użyć zwykłych ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa