TRYB JASNY/CIEMNY

Pesto szpinakowe – prosty przepis


Makaron ze szpinakiem – trochę nudno, owszem kilka wariacji ale….może by tak spróbować pesto?!
Pesto ze szpinaku jest przepyszne! Proste w przygotowaniu i dużo ciekawsze niż zwykły szpinakowy sos do klusek.

Jak dla mnie hit końcówki lata, można je przygotowywać z mrożonego szpinaku (ważne żeby był w liściach) jak również ze świeżego – dzięki temu to danie staje się przepisem całorocznym!

Składniki:


Pesto:


  • 75g prażonych orzeszków pini (dzielimy na dwie części – dodajemy do pesto i posypujemy gotowe danie),
  • 400g szpinaku w liściach (może też być rozdrobiony),
  • 75g parmezanu (tartego),
  • 5 ząbków czosnku i masło do jego podsmażenia,
  • Kilka suszonych pomidorków (w oliwie),
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo tarta),
  • Woda z gotowania makaronu (coś jak sekretny i bardzo ważny składnik!) około 150 ml

Przygotowanie:

Czosnek podsmażyć na maśle, dodać szpinak i pomidorki koktajlowe, smażyć przez chwilę. Zblendować wszystkie składniki dodać orzeszki. Odstawić na bok.


Gdy gotujemy makaron, przed jego odcedzeniem odlać troszkę wody, dodać do pesto i zmiksować raz jeszcze (wystarczy kilka łyżek, żeby pesto nie było zbyt wodniste).


Wymieszać pesto z makaronem, można podawać ze smażonym łososiem, ale samo pesto jest tak smaczne, że łosoś jest tylko rybnym dodatkiem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa