TRYB JASNY/CIEMNY

Awokado z ziołami i kwiatami – sałata



Super prosta i aromatyczna sałatka. U nas była w dwóch wersjach – pierwsza z jadalnymi kwiatkami druga bez (bo je zjedliśmy). Tajemnicą pyszności jest zarówno duża ilość ziół jak i sól. Innych przypraw nie trzeba dodawać.

Sałatka inspirowana jest pomysłem Erren (tak, tak dalej czytamy blog Erren’s Kitchen i znajdujemy tam same pyszności).



Składniki

Składniki (na 4 osoby, sałatka jako dodatek do dania głównego):

  • 250g pomidorków koktajlowych,
  • 200g pomidorków śliwkowych (malutkich),
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 100g liści sałat,
  • ½ pęczka kolendry,
  • ½ pęczka pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy (najlepszej jakości!),
  • 2 łyżki soku z cytryny (czyli jedna cała wyciśnięta cytryna +/-),
  • ½ łyżeczki soli,
  • Odrobina mielonego (świeżo) pieprzu,
  • Jadalne kwiatki.

Przygotowanie:




pomidorki pokroić na pół, pietruszkę i kolendrę posiekać. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć (czubkiem noża) pestkę, wyjąć łyżką ze skórki, pokroić w sporą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i przełożyć do salaterki, udekorować jadalnymi kwiatkami.

Sałatka jest przepyszna, jeżeli zastanawiacie się czy dodawać aż tyle soli to odpowiem tak!

Erren dodaje jej dwa razy więcej, ale tutaj myślę, że to jednak zbyt Amerykańska proporcja białej śmierci w stosunku do pysznych warzyw!

Komentarze

  1. a ja ciągle nie mogę się przekonać do kwiatów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie są i śliczne i jadalne, bo jakoś żeby były specjalnie smaczne to nie zauważyłam. Moje ulubione to faszerowane kwiaty cukinii.....

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa