Awokado z ziołami i kwiatami – sałata
Super prosta i aromatyczna sałatka. U nas była w dwóch wersjach – pierwsza z jadalnymi kwiatkami druga bez (bo je zjedliśmy). Tajemnicą pyszności jest zarówno duża ilość ziół jak i sól. Innych przypraw nie trzeba dodawać.
Sałatka inspirowana jest pomysłem Erren (tak, tak dalej czytamy blog Erren’s Kitchen i znajdujemy tam same pyszności).
Składniki
Składniki (na 4 osoby, sałatka jako dodatek do dania głównego):- 250g pomidorków koktajlowych,
- 200g pomidorków śliwkowych (malutkich),
- 2 dojrzałe awokado,
- 100g liści sałat,
- ½ pęczka kolendry,
- ½ pęczka pietruszki,
- 2 łyżki oliwy (najlepszej jakości!),
- 2 łyżki soku z cytryny (czyli jedna cała wyciśnięta cytryna +/-),
- ½ łyżeczki soli,
- Odrobina mielonego (świeżo) pieprzu,
- Jadalne kwiatki.
Przygotowanie:
Sałatka jest przepyszna, jeżeli zastanawiacie się czy dodawać aż tyle soli to odpowiem tak!
Erren dodaje jej dwa razy więcej, ale tutaj myślę, że to jednak zbyt Amerykańska proporcja białej śmierci w stosunku do pysznych warzyw!
a ja ciągle nie mogę się przekonać do kwiatów :)
OdpowiedzUsuńdla mnie są i śliczne i jadalne, bo jakoś żeby były specjalnie smaczne to nie zauważyłam. Moje ulubione to faszerowane kwiaty cukinii.....
Usuń