Szarpana wieprzowina po włosku
Nie trzeba mieć wolnowaru, piekarnik i 10 godzin grzania wystarczy. Już jesień, kaloryfery zimne to można wstawić mięso do piekarnika….
Przepis prosty, ale z tych weekendowych, bo mięso potrzebuje czasu. Piekliśmy 1.5kg mięsa, sosu została dużo, zamierzamy go użyć do klopsików albo mięsa mielonego (na razie zamrożony w pudełku).
Erren wie co pyszne i ja jej słucham
To kolejny pomysł z blogu Erren’s Kitchen, kolejna pyszność. Jestem zachwycona jej włoskimi przepisami, makarony genialne, mięsa świetne, jeszcze ryby nie gotowałam według jej receptury, ale wszystko przed nami, bo przepisów w kuchni Erren jest wiele.
Szarpana wieprzowina smakuje super w kanapce, ale można też jej nie szarpać i traktować jako pieczoną wędlinę i podać na zimno do chleba.
Piekliśmy, dusiliśmy karkówkę wieprzową, bio z ekologicznej hodowli, czyli to nie było tanie mięso. Ponieważ mięso jemy coraz rzadziej to budżet się zgadza.
Mam wiele zaległych i pysznych przepisów do opisania na blogu, większość z nich z mięsem albo rybą, choć sama na co dzień mięsa nie ma w moim menu zbyt wiele, albo zupełnie znika.
Ten przepis jest banalny, czasochłonny, ale pyszny, to kto będzie jadł kanapki w stylu włoskim w weekend? A może macie czas w tygodniu i chcecie ogrzać kuchnię ciepłem piekarnika?
Erren radzi by kanapki z szarpaną wieprzowiną podawać na ciepło, z dodatkową roztopioną mozzarellą i wykorzystując sos z gotowania. Posłuchaliśmy tej rady – było przepysznie!
Składniki:
- 1.3-1.5kg karkówki wieprzowej,
- 1 łyżeczka soli,
- Czarny pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Główka czosnku,
- Cebula (pokrojona na mandolinie),
- 2 puszki pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu,
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
- ½ pęczka bazylii,
- ½ pęczka pietruszki.
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie smażyć cebulę (składniki sosu przygotowujemy na patelni, mięso pieczemy w żeliwnym garnku, ważne by z pokrywką).Cebulę smażymy przez 4 do 5 minut, dodajemy posiekany czosnek na kolejną minutę. Wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy.
Gotujemy tak długo by zmniejszyć ilość sosu o 1/3.
Przelewamy sos do garnka, wkładamy mięso.
Dodajemy pomidory z puszki, siekaną bazylię, pietruszkę, doprawiamy solą i czarnym pieprzem, dobrze mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 110 stopni i wkładamy garnek do piekarnika, gotujemy/pieczemy przez 10 godzin. Można po 8 godzinach sprawdzić widelcem czy mięso się już rozpada.
Przed podaniem, wyciągamy mięso z sosu i redukujemy go by był bardziej gęsty i aromatyczny.
Można podawać z gorącym pieczywem i zapiec szarpane mięso z mozzarellą, albo schłodzić i kroić jak wędlinę.
wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje genialnie, z wyglądem to różnie bo szarpane mięso....jest takie poszarpane...
Usuń