TRYB JASNY/CIEMNY

Szarpana wieprzowina po włosku


Nie trzeba mieć wolnowaru, piekarnik i 10 godzin grzania wystarczy. Już jesień, kaloryfery zimne to można wstawić mięso do piekarnika….

Przepis prosty, ale z tych weekendowych, bo mięso potrzebuje czasu. Piekliśmy 1.5kg mięsa, sosu została dużo, zamierzamy go użyć do klopsików albo mięsa mielonego (na razie zamrożony w pudełku).

Erren wie co pyszne i ja jej słucham


To kolejny pomysł z blogu Erren’s Kitchen, kolejna pyszność. Jestem zachwycona jej włoskimi przepisami, makarony genialne, mięsa świetne, jeszcze ryby nie gotowałam według jej receptury, ale wszystko przed nami, bo przepisów w kuchni Erren jest wiele.

Szarpana wieprzowina smakuje super w kanapce, ale można też jej nie szarpać i traktować jako pieczoną wędlinę i podać na zimno do chleba.

Piekliśmy, dusiliśmy karkówkę wieprzową, bio z ekologicznej hodowli, czyli to nie było tanie mięso. Ponieważ mięso jemy coraz rzadziej to budżet się zgadza.

Mam wiele zaległych i pysznych przepisów do opisania na blogu, większość z nich z mięsem albo rybą, choć sama na co dzień mięsa nie ma w moim menu zbyt wiele, albo zupełnie znika.

Ten przepis jest banalny, czasochłonny, ale pyszny, to kto będzie jadł kanapki w stylu włoskim w weekend? A może macie czas w tygodniu i chcecie ogrzać kuchnię ciepłem piekarnika?

Erren radzi by kanapki z szarpaną wieprzowiną podawać na ciepło, z dodatkową roztopioną mozzarellą i wykorzystując sos z gotowania. Posłuchaliśmy tej rady – było przepysznie!




Składniki:

  • 1.3-1.5kg karkówki wieprzowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Czarny pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Główka czosnku,
  • Cebula (pokrojona na mandolinie),
  • 2 puszki pomidorów,
  • 3 łyżki koncentratu,
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
  • ½ pęczka bazylii,
  • ½ pęczka pietruszki.

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie smażyć cebulę (składniki sosu przygotowujemy na patelni, mięso pieczemy w żeliwnym garnku, ważne by z pokrywką).

Cebulę smażymy przez 4 do 5 minut, dodajemy posiekany czosnek na kolejną minutę. Wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy.

Gotujemy tak długo by zmniejszyć ilość sosu o 1/3.
Przelewamy sos do garnka, wkładamy mięso.

Dodajemy pomidory z puszki, siekaną bazylię, pietruszkę, doprawiamy solą i czarnym pieprzem, dobrze mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 110 stopni i wkładamy garnek do piekarnika, gotujemy/pieczemy przez 10 godzin. Można po 8 godzinach sprawdzić widelcem czy mięso się już rozpada.

Przed podaniem, wyciągamy mięso z sosu i redukujemy go by był bardziej gęsty i aromatyczny.

Można podawać z gorącym pieczywem i zapiec szarpane mięso z mozzarellą, albo schłodzić i kroić jak wędlinę.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Smakuje genialnie, z wyglądem to różnie bo szarpane mięso....jest takie poszarpane...

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa