Najprostsze gazpacho = najłatwiejszy przepis


Teraz jest właśnie najlepszy moment by robić (bo nie trzeba gotować) tę hiszpańską zupę. Gazpacho to pomidorowo paprykowy chłodnik. Jest idealny na upały, świetnie smakuje na śniadanie, obiad i kolację!

Konieczny jest blender i lodówka, bo ciepłe gazpacho jest niezjadliwe. Najlepiej przygotowywać je wieczorem, tak by przez noc a) schłodziło się, b) „przegryzło się” jeżeli chodzi o smaki.


Składniki (8 porcji):

  • 6 pomidorów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka ramiro (albo zwykła),
  • ½ ogórka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu winnego (białego),
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Pomidorów nie trzeba obierać ze skórki, ogórek obrać i pozbyć się nasion, pozbyć się gniazd nasiennych. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, jeżeli mamy mały blender to można to robić ratami, a potem wszystko jeszcze raz starannie wymieszać w dużej misce i użyć blendera ręcznego (tego do zup) by wszystkie składniki były starannie wymieszane.

To przepis bez czosnku, pomimo tego zupa ma wyrazisty smak. Bardzo ważne jest by użyć jak najlepszej oliwy, świetne pomidory i oliwa decydują o smaku gazpacho.


A może inne gazpacho?

Dla tych, którzy szukają oryginalnych smaków przepis na gazpacho z karczochami i krewetkami – TUTAJ, a dla miłośników zielonego – gazpacho w kolorze ogórków – TUTAJ

1 komentarz:

  1. wygląda rewelacyjnie <3 uwielbiam gazpacho tez po prostu do popicia np. goracych empanadek. to jeden z niewielu hispzanskich wynalazkow, ktory naprawde ma sens :D no i chlodnik z melona i arbuza z suszona szynka! jeju, musze go w koncu odtworzyc :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © On Egin Eta Topa