Flan z curry, porami i boczkiem
Na ciepło też jest dobra, ale super smaczna jest schłodzona. To idealna przekąska, przystawka – wyrazisty smak, różne tekstury – chrupiące ciasto, puszysta masa i mięsisty boczek. Nie należy się martwić tym, że tarta jest niewysoka, jest tak intensywna w smaku, że ukrojenie nawet małego kawałeczka sprawia wielką kulinarną frajdę.
Przepis autorstwa Agaty Baranowskiej zachowany, wycięty i włożony do segregatora z przepisami z Dużego Formatu. Te przepisy, proste z jednym zdjęciem są smaczną bazą do gotowania. Z reguły nie mają jakiś fikuśnych składników, lata temu, gdy były publikowane w Gazecie Wyborczej, autorki i autorzy liczyli się z tym, że ciężko jest o dostęp do nietypowych produktów i tak na przykład w innych przepisach sos rybny zastępowano maggi….
Przygotowanie tego dania jest stosunkowo czasochłonne – pieczenie w dwóch turrch – najpierw ciasto potem ciasto z farszem, do tego słone półkruche ciasto potrzebuje czasu w lodówce przed pierwszym pieczeniem.
Składniki – ciasto półkruche
- 200g mąki – luksusowa świetnie się do tego nadaje,
- 100g masła,
- 3 łyżki wody,
- ½ łyżeczki soli.
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło posiekane nożem, wymieszać, wlać wodę i ugnieść, kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Składniki
- 300g wędzonego boczku, pokrojony w słupki,
- 1 łyżka masła,
- 400g porów – tylko białe części,
- Śmietana 30% (kubeczek)
- 100ml mleka,
- Śmietana 30% (kubeczek),
- 6 jajek od wybieganych kur,
- Łyżeczka curry.
- 1 jajko do nasmarowania ciasta
Przygotowanie
Ciastem wyłożyć formę do pieczenia – można to zrobić na dwa sposoby, albo rozwałkować ciasto i włożyć do formy, dbając o to by nie było dziur ani przerw, albo uformować z ciasta wałek i pokroić w cieniutkie plastry i nimi wyłożyć formę.Gdy już forma jest wyłożona ciastem to należy rozbełtać jajko i nasmarować całe ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 stopni około 20 do 25 minut.
Pora umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki – tylko białą część – żeby uzbierać 400g to trzeba 4 do 6 porów w zależności od wielkości.
Pory dusić na maśle aż nie zmiękną. Gdy już są miękkie dodać śmietanę i gotować chwilę na małym ogniu.
Boczek wytopić – tłuszcz odlać.
Przygotować sos z jajek, śmietany, mleka i przypraw.
Do formy z upieczonym ciastem nałożyć – masę z porów, potem boczek na koniec masę jajeczno mleczną.
Piec przez około 20 – 25 minut w temperaturze 180-200 stopni, obserwując, kiedy masa jajeczna będzie się zaczynała rumienić – to sygnał, że flan jest gotowy.
Nie przepadam za boczkiem, ale mój narzeczony na pewno chętnie się skusi!
OdpowiedzUsuńmyślę, że wiele zależy od wysmażenia i jakości samego boczku :) przecież nie musi być bardzo tłusto!!
UsuńFlan kojarzy mi się tylko i wyłącznie z czymś na żelatynie. A tu proszę, pyszna i aromatyczna tarta :)
OdpowiedzUsuńMi trochę też, bardziej flan - coś na słodko, z karmelem :) ale to poprawna nazwa :)
Usuńnie uważam, że nie! :) Po prostu się smacznie zaskoczyłam :)
Usuń