TRYB JASNY/CIEMNY

Flan z curry, porami i boczkiem



Na ciepło też jest dobra, ale super smaczna jest schłodzona. To idealna przekąska, przystawka – wyrazisty smak, różne tekstury – chrupiące ciasto, puszysta masa i mięsisty boczek. Nie należy się martwić tym, że tarta jest niewysoka, jest tak intensywna w smaku, że ukrojenie nawet małego kawałeczka sprawia wielką kulinarną frajdę.

Przepis autorstwa Agaty Baranowskiej zachowany, wycięty i włożony do segregatora z przepisami z Dużego Formatu. Te przepisy, proste z jednym zdjęciem są smaczną bazą do gotowania. Z reguły nie mają jakiś fikuśnych składników, lata temu, gdy były publikowane w Gazecie Wyborczej, autorki i autorzy liczyli się z tym, że ciężko jest o dostęp do nietypowych produktów i tak na przykład w innych przepisach sos rybny zastępowano maggi….

Przygotowanie tego dania jest stosunkowo czasochłonne – pieczenie w dwóch turrch – najpierw ciasto potem ciasto z farszem, do tego słone półkruche ciasto potrzebuje czasu w lodówce przed pierwszym pieczeniem.

Składniki – ciasto półkruche

  • 200g mąki – luksusowa świetnie się do tego nadaje,
  • 100g masła,
  • 3 łyżki wody,
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło posiekane nożem, wymieszać, wlać wodę i ugnieść, kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Składniki

  • 300g wędzonego boczku, pokrojony w słupki,
  • 1 łyżka masła,
  • 400g porów – tylko białe części,
  • Śmietana 30% (kubeczek)
Sos:
  • 100ml mleka,
  • Śmietana 30% (kubeczek),
  • 6 jajek od wybieganych kur,
  • Łyżeczka curry.
  • 1 jajko do nasmarowania ciasta


Przygotowanie

Ciastem wyłożyć formę do pieczenia – można to zrobić na dwa sposoby, albo rozwałkować ciasto i włożyć do formy, dbając o to by nie było dziur ani przerw, albo uformować z ciasta wałek i pokroić w cieniutkie plastry i nimi wyłożyć formę.

Gdy już forma jest wyłożona ciastem to należy rozbełtać jajko i nasmarować całe ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 stopni około 20 do 25 minut.

Pora umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki – tylko białą część – żeby uzbierać 400g to trzeba 4 do 6 porów w zależności od wielkości.

Pory dusić na maśle aż nie zmiękną. Gdy już są miękkie dodać śmietanę i gotować chwilę na małym ogniu.

Boczek wytopić – tłuszcz odlać.

Przygotować sos z jajek, śmietany, mleka i przypraw. 

Do formy z upieczonym ciastem nałożyć – masę z porów, potem boczek na koniec masę jajeczno mleczną.

Piec przez około 20 – 25 minut w temperaturze 180-200 stopni, obserwując, kiedy masa jajeczna będzie się zaczynała rumienić – to sygnał, że flan jest gotowy.

Komentarze

  1. Nie przepadam za boczkiem, ale mój narzeczony na pewno chętnie się skusi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że wiele zależy od wysmażenia i jakości samego boczku :) przecież nie musi być bardzo tłusto!!

      Usuń
  2. Flan kojarzy mi się tylko i wyłącznie z czymś na żelatynie. A tu proszę, pyszna i aromatyczna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi trochę też, bardziej flan - coś na słodko, z karmelem :) ale to poprawna nazwa :)

      Usuń
    2. nie uważam, że nie! :) Po prostu się smacznie zaskoczyłam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa