Kurczak w sosie porowo koniakowym z płatkami migdałowymi





To właśnie teraz jest czas gdy, pory są najsmaczniejsze, młode, bez zdrewniałych części. Do tego sporo koniaku i masła i uzyskamy świetny sos, który pasuje do mięsa.

Tutaj wersja z kotletem z filetu z piersi kurczaka, tłuczone ziemniaki i do tego sos koniakowo porowy – idealny obiad, niby klasyka, ale z nowoczesnym twistem.

I tak, specjalnie do tego dania, kupiłam butelkę koniaku, więc na pewno ugotuję je więcej niż raz i będę wypatrywać w książkach kucharskich przepisów pełnych koniaku. Do tego „idzie” aż 1/3 szklanki!

Przepis na takie podanie kotletów z kurczaka znaleziony w moim przedpotopowym segregatorze z kartkami z Magazynu Wyborczej, autorką jest Agata Baranowska.

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 100g płatków migdałowych,
  • 2 łyżki oleju,
  • 60g masła,
  • 2 pory (tylko biała część, więc jak są bardzo cienkie to lepiej użyć 3),
  • 1/3 szklanki koniaku,
  • 200ml śmietanki,
  • Sól, pieprz.
  • Ziemniaki tłuczone z masłem.


Przygotowanie

Uprażyć na patelni płatki migdałów. Odłożyć na bok.

Pory pokroić w pół talarki (biała część), podsmażyć na maśle aż zmiękną, dolać koniak, smażyć na małym ogniu tak by ½ koniaku odparowała, wlać śmietanę i gotować jeszcze przez 3 do 5 minut, tak by zgęstniał sos.

Kotlety smażymy na dużym ogniu po 1 minucie na stronę (na oleju lub oliwie), potem jeszcze po 3 minuty na stronę na mniejszym ogniu, tak by mięso było miękkie.

Nakładamy na talerze ziemniaki, układamy kotlety, polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.

4 komentarze:

  1. Wooooooooooow wygląda i brzmi tak smakowicie, że na pewno się skuszę :O !

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. wszystko co ma w przepisie koniak, wino, wódkę smakuje lepiej :)

      Usuń

Copyright © On Egin Eta Topa