TRYB JASNY/CIEMNY

Łatwy tajski obiad: zupa kokosowa, kurczak z grilla i pikantny smażony bób



Jeżeli tak jak ja unikacie bywania w restauracjach, a macie ochotę na tajskie jedzenie, to te 3 przepisy będą idealne. Łatwe, szybkie (w miarę, bo trzeba doliczyć czas potrzebny na marynowanie mięsa) i niezbyt ostre!

Zupa w dwóch wersjach – z kurczakiem i krewetkami, do tego grillowany (w piekarniku kurczak) i super dodatek pikatny bób.

Przepisy inspirowane pomysłami Kena Homa, który jak dla mnie jest idealnym autorem azjatyckich przepisów, które można spokojnie gotować w europejskim domu.

Zacznijmy od zupy:

Tom kha gai

Składniki na 4 porcje (3 mięsne i jedna krewetkowa)

  • 2 łodygi trawy cytrynowej,
  • 1.5 l rosołu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 łyżki siekanego/tartego imbiru,
  • 6 liści kafiru (można zastąpić tartą skórką z limonki),
  • 250g mięsa z udek kurczaka,
  • 5 krewetek szarych bez jelita i układu krwionośnego (o obieraniu krewetek pisałam TUTAJ),
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 2 duże albo 4 malutkie szalotki posiekane,
  • 4 łyżki soku z limonki,
  • Siekane czerwone chili (można jeszcze dodać do gotowej zupy więc nie trzeba wrzucać wszystkiego od razu),
  • 1 łyżka cukru,
  • 500ml mleka kokosowego (w kartoniku).



Przygotowanie:

Usunąć zewnętrzne części trawy cytrynowej, odciąć tylko to co jest miękkie i białe, zmiażdżyć deską lub trzonkiem noża. Do garnka wlać bulion dodać: trawę cytrynową, imbir, kafir, ½ posiekanych szalotek. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Przecedzić przez gazę (w innych przepisach pomijany jest ten krok, ale ja lubię mieć wszystko jadalne w zupie, dlatego widzę w tym sens). Dodać: kurczaka, sos rybny, sok z limonki, mleko kokosowe, cukier i drugą część szalotki i chili posiekane. Gotować przez około 10 minut. Jeżeli chcemy zrobić wersję krewetkową, to oddzielamy bulion i do jednego wrzucamy mięso z kurczaka, do drugiego krewetki. W przypadku krewetek gotujemy tyle czasu by z szarych zmieniły kolor na różowe. Dekorujemy świeżym chili. Zupę można przechowywać w lodówce do 2 dni. 


Gai yang

Kurczak po tajsku z grilla
W wersji „na szybko” godzina marynowania, w wersji właściwej przez całą noc marynujemy mięso.

Składniki

  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 3 łyżki siekanego czosnku,
  • 3 łyżki siekanej kolędry,
  • 2 małe tajskie chili posiekane (bez pestek),
  • 6 liści kafiru,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka sherry (lub wina ryżowego),
  • 3 łyżeczki kukurmy,
  • ½ łyżeczki do 1 jak lubimy ostre czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 4 łyżki mleka kokosowego,
  • 1kg udek z wybieganego kurczaka.

Przygotowanie

Zmiksować w blenderze składniki marynaty. Osuszyć udka z kurczaka ręcznikiem papierowym, włożyć do miski i wetrzeć w nie marynatę. Warto ubrać rękawiczki by nie było problemów z domywaniem np. kukurmy. Odłożyć by marynata przeniknęła do mięsa.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec około 2 godzin na ruszcie, przewracając do pewien czas. Jakby się okazało, że mięso robi się z zewnątrz suche to pędzelkiem nasmarować je olejem, można też dodać olej do marynaty.

Thua pak-a-phad pring


Smażony bób z szalotką i pastą curry

Składniki

  • 400g bobu,
  • 1 łyżka oleju arachidowego,
  • 1 łyżka siekanego czosnku,
  • 2 siekane szalotki,
  • 1 tajskie chylili posiekane,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • ½ do 1 łyżeczki pasty curry czerwonej,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 2 łyżki wody.

Przygotowanie

Do wrzącej wody wrzucić bób i gotować przez 2 minuty. Wodę trzeba osolić, dodanie cukru jest opcjonalne. Bób odcedzić, opłukać zimną wodą, jak ostygnie zdjęć skórki.

W woku rozgrzać olej, gdy będzie zaczynał dymić dodać siekaną szalotkę, czosnek, chili i pieprz. Przez minutę smażyć. Dodać bób, cukier, pastę curry, sos rybny, wodę i smażyć przez około 3 minuty. Podawać od razu.


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa