Salade de chevre - sałata z grillowanego koziego sera
Salade de chevre
Sałata z grillowanego koziego sera
Przepis wzorowany na pomyśle Beverly Leblanc
Pyszna i jeszcze raz pyszna sałata. Grzanki rozpływają się w ustach, jednak zachowują kruchość bagietki. Domowej roboty winegret smakuje wyśmienicie. Idealna przystawka, lub lekka kolacja. Ser kozi jest mniej kaloryczny od „zwykłego”, jego cierpki smak równoważy delikatny smak mieszanki sałat i sosu.
Składniki:
· 4 cienkie kromki bagietki (na jedną porcję),
· kozi ser – najlepiej spisuje się rolada, na każdą kromkę bagietki kładziemy dwa plastry,
· mieszanka sałat,
· posiekany szczypiorek,
· świeżo mielony pieprz,
· dwie łyżki winegretu.
Winegret
Przepis na 150 ml
· 125ml oliwy (im lepszy gatunek, tym lepszy sos),
· 3 łyżki białego octu winnego,
· 1 łyżeczka musztardy dijon,
· pół łyżeczki cukru,
· szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Po pierwsze rozgrzać piekarnik, blachę włożyć na najwyższym poziomie, rozłożyć folię aluminiową. Ułożyć na niej kromki bagietki. Opiekać, aż jedna strona będzie brązowa.
Szybko wyciągnąć i ułożyć ser. W ciągu 2 minut grzanki powinny być gotowe.
W tak zwanym między czasie wymieszać sałaty ze szczypiorkiem, polać sosem.
Ułożyć grzanki z serem na sałacie, doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz