TRYB JASNY/CIEMNY

Salade de chevre - sałata z grillowanego koziego sera


Salade de chevre
Sałata z grillowanego koziego sera

Przepis wzorowany na pomyśle Beverly Leblanc

Pyszna i jeszcze raz pyszna sałata. Grzanki rozpływają się w ustach, jednak zachowują kruchość bagietki. Domowej roboty winegret smakuje wyśmienicie. Idealna przystawka, lub lekka kolacja. Ser kozi jest mniej kaloryczny od „zwykłego”, jego cierpki smak równoważy delikatny smak mieszanki sałat i sosu.

Składniki:

·      4 cienkie kromki bagietki (na jedną porcję),
·      kozi ser – najlepiej spisuje się rolada, na każdą kromkę bagietki kładziemy dwa plastry,
·      mieszanka sałat,
·      posiekany szczypiorek,
·      świeżo mielony pieprz,
·      dwie łyżki winegretu.

Winegret

Przepis na 150 ml
·      125ml oliwy (im lepszy gatunek, tym lepszy sos),
·      3 łyżki białego octu winnego,
·      1 łyżeczka musztardy dijon,
·      pół łyżeczki cukru,
·      szczypta soli i pieprzu.


Przygotowanie:

Po pierwsze rozgrzać piekarnik, blachę włożyć na najwyższym poziomie, rozłożyć folię aluminiową. Ułożyć na niej kromki bagietki. Opiekać, aż jedna strona będzie brązowa. 
Szybko wyciągnąć i ułożyć ser. W ciągu 2 minut grzanki powinny być gotowe. 
W tak zwanym między czasie wymieszać sałaty ze szczypiorkiem, polać sosem. 
Ułożyć grzanki z serem na sałacie, doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa