Szybki makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem
Super danie makaronowe! Wymazuje złe wspomnienia szpinaku serwowanego w przedszkolu albo szkole.
Tutaj wersja wegetariańska, jednak dla zadeklarowanych mięsożerców można do sosu dodać pierś kurczaka pokrojoną w drobne paseczki i wcześniej usmażoną.
Składniki:
· Szpinak (może być mrożony, ważne żeby był w liściach a nie zmielony!) – jedna paczka, lub co najmniej 700g świeżego,
· Ser gorgonzola,
· Śmietana 12% (taka do zup),
· Masło,
· Czosnek,
· Gałka muszkatołowa,
· Pieprz, sól,
· Makaron (najlepiej świeży),
Przygotowanie:
Ponieważ jest to danie stosunkowo szybie do przyrządzenia warto od razu wstawić wodę do gotowania makaronu i w tym czasie przygotowywać sos.
Warto zacząć od zrumienienia posiekanego czosnku na maśle, następnie dodać świeży szpinak, lub rozmrożony (w liściach oczywiści).
Dusić chwilę, posypać gałką muszkatołową, dodać śmietanę i pokruszony ser gorgonzola. Dusić.
Włosi taki makaron podadzą wymieszany w dużym garnku z sosem, w Polsce popularniejsze jest podawanie sosu na makaronie uprzednio nałożonym na talerzu.
Sos można przechowywać w lodówce przez dwa dni.
NIE MOŻNA ZAMRAŻAĆ!
Z racji tego, że w sosie jest już jeden ser nie posypujemy makaronu parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz