TRYB JASNY/CIEMNY

Tajski bulion drobiowy z północy - jednogarnkowe danie!


Tajski bulion drobiowy z północy
Przepis wg rad Ken Hom
To jednogarnkowe danie jest idealne na zimniejsze dni. Rozgrzewający rosół, sycący makaron a do tego pyszny kurczak. Najwygodniej jest jeść pałeczkami a potem wypić rosół, można też jeść „normalnie” łyżką.
Pałeczki nie są czymś częstym w Tajskiej kuchni, jednak jedzenie pałeczkami (szczególnie u początkujących ich użytkowników) wydłuża czas jedzenia – a wtedy najadamy się mniejszą ilością. Co ważne danie można trzymać w lodówce przez dwa dni, wystarczy po prostu podzielić makaron i codziennie przyrządzać świeżą porcję.
Składniki:
·         175g makaronu chińskiego (każdej grubości) musi być jajeczny,
·         2 łodygi trawy cytrynowej,
·         200g piersi z kurczaka (pokrojone w bardzo cieniutkie paseczki)
·         1łyżka oleju,
·         1 mała cebula, lub pół dużej,
·         4 ząbki czosnku – posiekane,
·         1,2 litra bulionu drobiowego (najlepiej domowej roboty),
·         1 puszka mleka kokosowego,
·         2 małe papryczki chili (pokrojone na cieniutkie paseczki),
·         1 łyżka sosu rybnego (nam pla),
·         1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
·         1 łyżka cukru,
·         2 łyżki pasty pasty curry madras,
·         1 łyżeczka soli,
·         2 łyżki soku z limonki,
·         Świeża TAJSKA kolendra i bazylia (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną, w Warszawie dostawy są w środy co dwa tygodnie).

Przyrządzanie
Makaron przygotować zgodnie z przepisem z opakowania (z reguły to kilka minut moczenia we wrzątku), odcedzić, odstawić.
Z trawy cytrynowej odkroić tylko białą część, zgnieść ją nożem.
Do garnka, w którym będziemy gotować danie wlać olej, gdy tłuszcz będzie gorący wrzucić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową. Smażyć 3 minuty.
Wlać mleko kokosowe. Dolać bulionu. Gotować około 10 minut.
Dodać chili, kurczaka. Zamieszać.
Następnie dodać sos sojowy, rybny, mieszać i posypać cukrem.
Następnie dodać pastę curry madras, sól i pieprz. Na koniec wrzucić odcedzony makron.
Przykryć i gotować około 5 minut. Wyjąć trawę cytrynową.
Dolać soku z limonki, podawać posypane liśćmi kolendry i bazylii.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa