Wegetariański ryż smażony – Khao phad jay
Wegetariański ryż smażony – Khao phad jay
Pyszny ryż po Tajsku. Idealny na przystawkę, lub dla tych co nie przepadają za mięsem jako danie główne.
Khao phad jay to typowe danie świąteczne – wegetariański posiłek oczyszczający ciało i duszę.
Składniki:
· Długoziarnisty ryż – do miarki należy nasypać około 400ml,
· 2 łyżki oleju roślinnego,
· 3 łyżki posiekanego czosnku,
· 1 mała posiekana cebula,
· Pół łyżki mielonego pieprzu,
· 175g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej) może być też z puszki,
· 100g świeżej kukurydzy lub takiej z puszki,
· 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
· 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (w wersji bardzo ostrej, dla umiarkowanej wystarczy jedna),
· Zielone części 2 dymek,
· 1 limonka.
Przyrządzanie:
Ugotować ryż, odstawić do wystudzenia.
Rozgrzać na dużym ogniu wok albo dużą patelnie. Wlać olej. Gdy tłuszcz będzie dymił dodać czosnek, cebulę, pieprz. Smażyć przez 2 minuty.
Potem dodać kukurydzę i fasolkę i smażyć przez 3 minuty.
Dorzucić wystudzony ryż, wymieszać.
Na koniec dodać sos sojowy, pastę curry. Przed podaniem posypać dymką.
Do każdej porcji podać ćwiartkę limonki, sok wyciskać zaraz przed jedzeniem.
Komentarze
Prześlij komentarz