TRYB JASNY/CIEMNY

Wegetariański ryż smażony – Khao phad jay


Wegetariański ryż smażony – Khao phad jay
Pyszny ryż po Tajsku. Idealny na przystawkę, lub dla  tych co nie przepadają za mięsem jako danie główne. 
 Khao phad jay to typowe danie świąteczne – wegetariański posiłek oczyszczający ciało i duszę.
Składniki:
·         Długoziarnisty ryż – do miarki należy nasypać około 400ml,
·         2 łyżki oleju roślinnego,
·         3 łyżki posiekanego czosnku,
·         1 mała posiekana cebula,
·         Pół łyżki mielonego pieprzu,
·         175g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej) może być też z puszki,
·         100g świeżej kukurydzy lub takiej z puszki,
·         2 łyżki jasnego sosu sojowego,
·         2 łyżeczki tajskiej pasty curry (w wersji bardzo ostrej, dla umiarkowanej wystarczy jedna),
·         Zielone części 2 dymek,
·         1 limonka.
Przyrządzanie:
Ugotować ryż, odstawić do wystudzenia.
Rozgrzać na dużym ogniu wok albo dużą patelnie. Wlać olej. Gdy tłuszcz będzie dymił dodać czosnek, cebulę, pieprz. Smażyć przez 2 minuty.
 Potem dodać kukurydzę i fasolkę i smażyć przez 3 minuty.
Dorzucić wystudzony ryż, wymieszać.
Na koniec dodać sos sojowy, pastę curry. Przed podaniem posypać dymką. 
Do każdej porcji podać ćwiartkę limonki, sok wyciskać zaraz przed jedzeniem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa