Look Chin Rue Nuea – Tajskie Pulpeciki
Look chin rue nuea – Tajskie pulpeciki
Uwaga danie dla miłośników kolendry tajskiej! Idealne jako przekąska, lub część dania głównego.
To tajska potrawa, którą można również podać w wersji bardziej europejskiej to znaczy z frytkami i sałatką!
Składniki:
· 200 g mielonej wołowiny,
· 200g mielonej wieprzowiny,
· 2 białka,
· 4 łyżki bardzo zimnej wody,
· 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
· 2 łyżeczki soli,
· 4 łyżki drobno posiekanego czosnku,
· 6 łyżek posiekanej kolendry (najlepiej tajskiej, w ostateczności takiej z doniczki),
· 4 łyżki posiekanej dymki,
· 2 łyżki sosu rybnego,
· 4 łyżeczki cukru,
· Olej do głębokiego smażenia.
Przygotowanie:
Wołowinę i wieprzowinę miksować kilka sekund (wcześniej mięso należy zmielić). Powoli wlewać białko i zimną wodę.
Poczekać aż mięso stworzy jednolitą masę. Dodać pozostałe składniki.
Wszystko razem miksować przez około minutę na wysokich obrotach.
Następnie w rękach uformować z masy kuleczki. Nie powinny być zbyt duże gdyż wtedy ciężko będzie je usmażyć.
W garnku, patelni lub woku rozgrzać olej.
Wrzucać po kilka, tak by pulpeciki miały miejsce w czasie smażenia, by się nie stykały ze sobą.
Smażyć około 4 minut, aż zrobią się brązowe.
Następnie wyciągnąć łyżką cedzakową, ułożyć na papierowym ręczniku by usunąć nadmiar tłuszczu.
By wszystkie pulpeciki były jednakowo gorące warto rozgrzać piekarnik (do około 120 stopni) i do żaroodpornego naczynia wkładać poszczególne partie usmażonych pulpecików.
Podawać od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz