TRYB JASNY/CIEMNY

Look Chin Rue Nuea – Tajskie Pulpeciki



Look chin rue nuea – Tajskie pulpeciki
Uwaga danie dla miłośników kolendry tajskiej! Idealne jako przekąska, lub część dania głównego.
To tajska potrawa, którą można również podać w wersji bardziej europejskiej to znaczy z frytkami i sałatką!
Składniki:
·         200 g mielonej wołowiny,
·         200g mielonej wieprzowiny,
·         2 białka,
·         4 łyżki bardzo zimnej wody,
·         1 łyżeczka mielonego pieprzu,
·         2 łyżeczki soli,
·         4 łyżki drobno posiekanego czosnku,
·         6 łyżek posiekanej kolendry (najlepiej tajskiej, w ostateczności takiej z doniczki),
·         4 łyżki posiekanej dymki,
·         2 łyżki sosu rybnego,
·         4 łyżeczki cukru,
·         Olej do głębokiego smażenia.
Przygotowanie:
Wołowinę i wieprzowinę miksować kilka sekund (wcześniej mięso należy zmielić). Powoli wlewać białko i zimną wodę.
 Poczekać aż mięso stworzy jednolitą masę. Dodać pozostałe składniki.
Wszystko razem miksować przez około minutę na wysokich obrotach.
Następnie w rękach uformować z masy kuleczki. Nie powinny być zbyt duże gdyż wtedy ciężko będzie je usmażyć.
W garnku, patelni lub woku rozgrzać olej.
Wrzucać po kilka, tak by pulpeciki miały miejsce w czasie smażenia, by się nie stykały ze sobą.
 Smażyć około 4 minut, aż zrobią się brązowe.
Następnie wyciągnąć łyżką cedzakową, ułożyć na papierowym ręczniku by usunąć nadmiar tłuszczu.  
By wszystkie pulpeciki były jednakowo gorące warto rozgrzać piekarnik (do około 120 stopni) i do żaroodpornego naczynia wkładać poszczególne partie usmażonych pulpecików.
Podawać od razu.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa