Zapiekanka makaronowa biegacza
Makaronowa zapiekanka biegacza
Proste danie makaronowe, tym smaczniejsze im więcej produktów mamy w lodówce.
Zapiekankę raz upieczoną w piekarniku można podgrzewać, trzeba to robić powoli na patelni pod przykryciem.
Składniki
· Makaron około 250g ugotowany al dente,
· Puszka tuńczyka w oleju (dobrej jakości, koniecznie w kawałkach),
· Poł puszki kukurydzy,
· Paczka mozzarelli tartej,
· Starty parmezan,
· Pieprz,
· Sól,
· Parmezan do posypania zapiekanki.
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Następnie w żaroodpornym naczyniu układać na zmianę – warstwa sera, makaronu, tuńczyka, kukurydzy.
Na koniec posypać startym parmezanem. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika (na około 150stopni C).
Przykryć folią aluminiową.
Piec około 20 minut, aż mozzarella się roztopi, następnie zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze przez 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz