Kotleciki serowo warzywne z kolendrą

W końcu! Kolteciki z warzyw z bulionu! fot. D.Szymborska


Było kilka nieudanych podejść do kotlecików warzywnych. No dobra więcej niż kilka. Wykorzystanie warzyw z bulionu okazało się nie takie proste, kotleciki, niezależnie od kształtu się rozwalały w czasie smażenia, lub nawet udawało się je usmażyć (po schłodzeniu masy) ale były średnio smaczne. Eksperymenty trwały. Nigdy nie gotowałam specjalnie warzyw z myślą, a zrobię kotleciki, tylko jak zostawały to kombinowałam co by tu. Efekty były mniej niż jadalne.

Aż do czasu, gdy….użyłam warzyw (tylko pietruszki i selera) wymieszanych z tartym żółtym serem i dodałam pęczek kolendry!

Schłodzona masa pozwoliła uformować kotleciki, które łatwo można było usmażyć. Z dwóch pietruszek i jednego selera (patrz wczorajsza zupa) – w myśl – nie marnuje jedzenia – uzyskałam 6 kotlecików.

2 zapakowałam do pudełka i tyle te przetrwały bo 4 udało mi się upuścić na podłogę i się zupełnie rozwaliły. Bywa. 

Składniki (6 kotlecików):


Pysznie! fot. D.Szymborska

1 ugotowany seler,
2 ugotowane pietruszki,
Pęczek kolendry,
100g sera żółtego (do tarcia np. gouda),
Panierka: mąka, jajko, bułka tarta,
Olej do smażenia,
Kwaśna śmietana do podania z kotlecikami.

Przygotowanie:

Zmielić w maszynce do mięsa seler i pietruszkę, odcisnąć wodę. Wymieszać z tartym serem i siekaną kolendrą. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Rozgrzać olej na patelni, uformować kotleciki, zapanierować, smażyć z dwóch stron aż będą zrumienione, podawać z kwaśną śmietaną. Nie upuścić na podłogę bo się zupełnie rozwaliły...

2 komentarze:

  1. Ostatnio coraz częsciej przekonuję się do wegetariańskich dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to super! ja ostatnio jem dużo ryb, owoców morza a mięso "od święta"! smacznego!

      Usuń

Copyright © On Egin Eta Topa