Kotleciki serowo warzywne z kolendrą
W końcu! Kolteciki z warzyw z bulionu! fot. D.Szymborska |
Było kilka nieudanych podejść do kotlecików warzywnych. No dobra więcej niż kilka. Wykorzystanie warzyw z bulionu okazało się nie takie proste, kotleciki, niezależnie od kształtu się rozwalały w czasie smażenia, lub nawet udawało się je usmażyć (po schłodzeniu masy) ale były średnio smaczne. Eksperymenty trwały. Nigdy nie gotowałam specjalnie warzyw z myślą, a zrobię kotleciki, tylko jak zostawały to kombinowałam co by tu. Efekty były mniej niż jadalne.
Aż do czasu, gdy….użyłam warzyw (tylko pietruszki i selera) wymieszanych z tartym żółtym serem i dodałam pęczek kolendry!
Schłodzona masa pozwoliła uformować kotleciki, które łatwo można było usmażyć. Z dwóch pietruszek i jednego selera (patrz wczorajsza zupa) – w myśl – nie marnuje jedzenia – uzyskałam 6 kotlecików.
2 zapakowałam do pudełka i tyle te przetrwały bo 4 udało mi się upuścić na podłogę i się zupełnie rozwaliły. Bywa.
Składniki (6 kotlecików):
Pysznie! fot. D.Szymborska |
• 1 ugotowany seler,
• 2 ugotowane pietruszki,
• Pęczek kolendry,
• 100g sera żółtego (do tarcia np. gouda),
• Panierka: mąka, jajko, bułka tarta,
• Olej do smażenia,
• Kwaśna śmietana do podania z kotlecikami.
Przygotowanie:
Zmielić w maszynce do mięsa seler i pietruszkę, odcisnąć wodę. Wymieszać z tartym serem i siekaną kolendrą. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Rozgrzać olej na patelni, uformować kotleciki, zapanierować, smażyć z dwóch stron aż będą zrumienione, podawać z kwaśną śmietaną. Nie upuścić na podłogę bo się zupełnie rozwaliły...
Ostatnio coraz częsciej przekonuję się do wegetariańskich dań :)
OdpowiedzUsuńto super! ja ostatnio jem dużo ryb, owoców morza a mięso "od święta"! smacznego!
Usuń