TRYB JASNY/CIEMNY

Super kanapki z marynowanym łososiem i pastą z awokado

Dawno nie jadłam tak pysznych kanapek! Uwaga mają
"milion kalorii" fot. D.Szymborska


Zimno, słońca dawno nie widziałam, nie licząc wczorajszego momentu, kiedy świeciło. Dlatego dające energię śniadanie to podstawa.

Stosunkowo szybkie w przygotowaniu, bardzo efektowne w wyglądzie i lekko uzależniające! Śniadanie pełne mocy! Dlaczego uzależniające? Bo wczoraj jedliśmy i dziś też…. A ponieważ został jeszcze kawałek łososia i resztka pasty więc jutro to dojemy….

Kilka prostych składników, tylko bardzo ważna jest ich jakość: dobra oliwa, smaczny, zamarynowany łosoś, dojrzałe awokado i bagietka na zakwasie….

Składniki:


Bagietka na zakwasie – kromeczki pokrojone „po skosie”, tak żeby były większe,
Dojrzałe awokado na 12 kromek 4 sztuki,
Sok z cytryny,
Kolendra (jak jest to świeża jak nie to nasiona rozgniecione w moździerzu),
Kumin, sól i pieprz do smaku,
Dobra oliwa (do smaku),
Filet z łososia,
Olej do smażenia,
Pasta np. Tikka Masala do marynowania ryby.


Pysznie, pysznie i jeszcze raz pysznie! fot. D.Szymborska

Przygotowanie:

Zamarynować rybę, usmażyć na patelni, odłożyć do ostygnięcia. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść obrane i wypestkowane awokado. Doprawić do smaku. Rozgrzać piekarnik, nasmarować (pędzelkiem) kromki bagietki i podpiec. Ostudzić. Posmarować każdą kromkę pastą, nałożyć obranego ze skóry łososia, jeżeli potrzeba dosolić. Idealnie do tego pasuje jajko na miękko

Komentarze

  1. Jestem niesamowitą fanką łososia. Uwielbiam go pod każdą postacią. Zazwyczaj jem go smażonego ze szpinakiem. Czasem robią sobie sałatki z łososiem i serkiem kozim. Poza tym, moją ulubioną i szybką przekąską są pasty z łososia na chleb. Do pracy sprawdzają się idealnie. Twoje kanapki wyglądają nieziemsko. Na pewno wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak apetycznie i kolorowy wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są pyszne :) czego więcej do szczęścia potrzeba? :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa