TRYB JASNY/CIEMNY

Super smarowidło – pasta jajeczna z tuńczykiem



Jeżeli myślisz, że to fit kanapki to trochę dałeś się nabrać. 

Owszem są zdrowe i pyszne, ale zawierają sporo kalorii...    


Budzik dzwoni o 5.40, o 6.00 jesteśmy już na siłowni (tak, to wykonalne jak a) spakuje się torbę wieczorem, b) mieszka się blisko c) nie je się śniadania). 7.20 jesteśmy już w domu.

Od 5.55 opowiadam i myślę jak przygotować kanapki. Jajka ugotowane na twardo (wieczorem), tuńczyk w oleju, resztka majonezu….i (prawie) matematyczne wyliczenia jaka powierzchnia do smarowania będzie największa – czy kroić bagietkę (na zakwasie) w poprzek czy w kromeczki?! 

7.45 - tadam śniadanie! 

Składniki (na 1 bagietkę pokrojoną w kromki, ilość kromek – 10):

3 jajka od wybieganych kur, ugotowane na twardo,
2 puszki tuńczyka w oleju (było po 90 gramów – chyba, bo opakowanie już wyrzuciłam),
3 łyżki majonezu,
Sól i pieprz,
Oliwa do smarowania kromeczek,
Bagietka na zakwasie,
5 pomidorków koktajlowych,
Liście sałaty (strzępiasta akurat była w lodówce).


Przygotowanie:

Jajka obrać i pokroić w kostkę – używam „maszynki”. Tuńczyka rozgnieść widelcem. Wszystko starannie wymieszać, trochę rozgnieść widelcem, doprawić do smaku. Rozgrzać piekarnik i na ruszcie zaraz pod górną grzałką podgrzać pokrojoną w kromeczki bagietkę nasmarowaną (pędzelkiem) oliwą.

Po wyciągnięciu ciepłych kromeczek nałożyć pastę, ułożyć sałatę i przekrojone na pół pomidorki.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa