TRYB JASNY/CIEMNY

Domowe fajitas – meksykańska kolacja


To wymagało trochę czasu, ale dopracowaliśmy sposób na to, by wszyscy cieszyli się wspólnie z meksykańskiej kolacji. Największym problemem było to jak podawać tortille tak by nie trzeba było stać w kuchni przy patelni, tylko…no właśnie mieć je w gorącym garnku, podgrzane wcześniej, a potem trzymane w piekarniku. Patent taki, że przy takiej meksykańskiej kolacji można się czuć jak w restauracji (do których nie chodzę z powodu wiadomego ostatnio).


Fajitas przygotowujemy z dwóch rodzajów mięsa – wołowiny (sezonowana polędwica) i piersi bio kurczaka. W obydwu przypadkach smażymy mięso na patelni grillowej (to ważne, żeby odprowadzić nadmiar płynu i smażyć a nie gotować mięso).


Zatem patelnia grillowa jest niezbędna, żeby przygotować to danie. Fajistas u nas składa się z: tortilli (dwa rodzaje – pszenna i kukurydziana), guacamole, pomidorków koktajlowych z kolendrą, kwaśnej śmietany, kukurydzy i fasoli z kuminem podawanej na ciepło i tartego sera cheddar.


Fajitas – składniki – 12 porcji

  • 500g eko filetu z piersi kurczaka,
  • 300g sezonowanej polędwicy wołowej,
  • 2 papryki czerwone – pokrojone w piórka,
  • 2 bio cebule,
  • Kumin, papryka słodka i papryka ostra – po łyżeczce, pieprz,
  • Opcjonalnie ostre papryczki, jalapeno,
  • Oliwa i dużo listków kolendry.

Przygotowanie

Mięso zamarynować ze wszystkimi składnikami. Ważne – nie solić. Mięso solimy dopiero gdy będziemy je smażyć na rozgrzanej patelni.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa