Domowe fajitas – meksykańska kolacja
To wymagało trochę czasu, ale dopracowaliśmy sposób na to, by wszyscy cieszyli się wspólnie z meksykańskiej kolacji. Największym problemem było to jak podawać tortille tak by nie trzeba było stać w kuchni przy patelni, tylko…no właśnie mieć je w gorącym garnku, podgrzane wcześniej, a potem trzymane w piekarniku. Patent taki, że przy takiej meksykańskiej kolacji można się czuć jak w restauracji (do których nie chodzę z powodu wiadomego ostatnio).
Fajitas przygotowujemy z dwóch rodzajów mięsa – wołowiny (sezonowana polędwica) i piersi bio kurczaka. W obydwu przypadkach smażymy mięso na patelni grillowej (to ważne, żeby odprowadzić nadmiar płynu i smażyć a nie gotować mięso).
Zatem patelnia grillowa jest niezbędna, żeby przygotować to danie. Fajistas u nas składa się z: tortilli (dwa rodzaje – pszenna i kukurydziana), guacamole, pomidorków koktajlowych z kolendrą, kwaśnej śmietany, kukurydzy i fasoli z kuminem podawanej na ciepło i tartego sera cheddar.
Fajitas – składniki – 12 porcji
- 500g eko filetu z piersi kurczaka,
- 300g sezonowanej polędwicy wołowej,
- 2 papryki czerwone – pokrojone w piórka,
- 2 bio cebule,
- Kumin, papryka słodka i papryka ostra – po łyżeczce, pieprz,
- Opcjonalnie ostre papryczki, jalapeno,
- Oliwa i dużo listków kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz