TRYB JASNY/CIEMNY

!Que rico! - quesadillas z kurczakiem


Quesadillas to jedno z prostszych dań, popularne w Meksyku, Hiszpanii, Stanach. Tak naprawdę można zapiec „cokolwiek” pomiędzy dwoma plackami tortilli. 

Jak zawsze, diabeł – el diablo – tkwi w szczegółach. Czy podgrzewamy placki na suchej patelni, czy może użyjemy tłuszczu, a dokładniej masła, a jeszcze bardziej szczegółowo, masła klarowanego…

Baza przepisu pochodzi z Food Network, od Ree Drummond i zapewniam Was warto, takie danie przygotować. Jest smaczne i z przekąski może stać się obiadem albo kolacją!

Przygotowanie zajmie około godziny, przy założeniu, że albo mamy upieczone placki albo używamy kupnych.

4 duże porcje! Uwaga – ZNIKAJĄ, więc warto zastanowić się nad przygotowaniem od razu ośmiu….


Tak jest tłusto, tak jest pysznie! fot. D.Szymborska

Składniki:

  • 4 placki tortilli (dużych),
  • 2 łyżki oliwy do smażenia,
  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • Przyprawa meksykańska (polecam z M&S),
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • Puszka (mała) kukurydzy,
  • Puszka (mała) czerwonej fasoli,
  • Kumin, papryka (po ½ łyżeczki)
  • Pieprz i sól,
  • Masło klarowane do smażenia (po 2 łyżeczki na dużą patelnie),
  • Kwaśna śmietana (30%),
  • Ser cheddar (2 opakowania),
  • Pomidorki koktajlowe (250g),
  • Oliwa wysokiej jakości.
Przygotowanie:


Pyszny ser, świetne dodatki i genialny smak! fot. D.Szymborska


Filet z kurczaka obtoczyć w oliwie z przyprawami, grillować na patelni grillowej. Gdy ostygnie pokroić w kostkę. Wymieszać z pokrojoną cebulą, papryką. Podsmażyć przez 3 do 4 minut wszystkie składniki.

Utrzeć ser.

W blednerze zmiksować pomidorki koktajlowe z odrobiną oliwy, odcedzić na sitku, można dodać kolendrę.

Kukurydzę odcedzić, fasolę przelać wodą i też odcedzić, doprawić kuminem, solą, pieprzem i papryką, smażyć przez kilka minut.

Na patelni roztopić mało klarowane, ułożyć skropioną wodą tortillię, na połowie placka ułożyć: ser, kurczaka, kukurydzę i znowu ser. Złożyć na pół. Na jednej patelni można tak smażyć dwie porcje. Delikatnie przewracać, pozwolić się roztopić serowi i podawać - jak placek będzie zrumieniony.

Jako dodatki idealnie pasuje kwaśna śmietana, marynowana cebula czy zblendowane pomidorki.

Komentarze

  1. Yumi, uwielbiam te smaki. Aż dziwne, że mi się jeszcze nei znudziły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to co dobre się nie nudzi, no może czasem się trochę przejada....

      Usuń
  2. Uwielbiam dania z kuchni meksykańskiej, ale rzadko je jem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może warto dać jej szansę? kuchnia meksykańska jest bardzo smaczna, choć niektóre połączenia, takie jak mięso z czekoladą bywają trudne.....

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa