!Que rico! - quesadillas z kurczakiem
Quesadillas to jedno z prostszych dań, popularne w Meksyku, Hiszpanii, Stanach. Tak naprawdę można zapiec „cokolwiek” pomiędzy dwoma plackami tortilli.
Jak zawsze, diabeł – el diablo – tkwi w szczegółach. Czy podgrzewamy placki na suchej patelni, czy może użyjemy tłuszczu, a dokładniej masła, a jeszcze bardziej szczegółowo, masła klarowanego…
Baza przepisu pochodzi z Food Network, od Ree Drummond i zapewniam Was warto, takie danie przygotować. Jest smaczne i z przekąski może stać się obiadem albo kolacją!
Przygotowanie zajmie około godziny, przy założeniu, że albo mamy upieczone placki albo używamy kupnych.
4 duże porcje! Uwaga – ZNIKAJĄ, więc warto zastanowić się nad przygotowaniem od razu ośmiu….
Tak jest tłusto, tak jest pysznie! fot. D.Szymborska |
Składniki:
- 4 placki tortilli (dużych),
- 2 łyżki oliwy do smażenia,
- 2 filety z piersi kurczaka,
- Przyprawa meksykańska (polecam z M&S),
- 2 papryki czerwone,
- 1 cebula,
- Puszka (mała) kukurydzy,
- Puszka (mała) czerwonej fasoli,
- Kumin, papryka (po ½ łyżeczki)
- Pieprz i sól,
- Masło klarowane do smażenia (po 2 łyżeczki na dużą patelnie),
- Kwaśna śmietana (30%),
- Ser cheddar (2 opakowania),
- Pomidorki koktajlowe (250g),
- Oliwa wysokiej jakości.
Pyszny ser, świetne dodatki i genialny smak! fot. D.Szymborska |
Filet z kurczaka obtoczyć w oliwie z przyprawami, grillować na patelni grillowej. Gdy ostygnie pokroić w kostkę. Wymieszać z pokrojoną cebulą, papryką. Podsmażyć przez 3 do 4 minut wszystkie składniki.
Utrzeć ser.
W blednerze zmiksować pomidorki koktajlowe z odrobiną oliwy, odcedzić na sitku, można dodać kolendrę.
Kukurydzę odcedzić, fasolę przelać wodą i też odcedzić, doprawić kuminem, solą, pieprzem i papryką, smażyć przez kilka minut.
Na patelni roztopić mało klarowane, ułożyć skropioną wodą tortillię, na połowie placka ułożyć: ser, kurczaka, kukurydzę i znowu ser. Złożyć na pół. Na jednej patelni można tak smażyć dwie porcje. Delikatnie przewracać, pozwolić się roztopić serowi i podawać - jak placek będzie zrumieniony.
Jako dodatki idealnie pasuje kwaśna śmietana, marynowana cebula czy zblendowane pomidorki.
Yumi, uwielbiam te smaki. Aż dziwne, że mi się jeszcze nei znudziły :)
OdpowiedzUsuńBo to co dobre się nie nudzi, no może czasem się trochę przejada....
UsuńUwielbiam dania z kuchni meksykańskiej, ale rzadko je jem.
OdpowiedzUsuńMoże warto dać jej szansę? kuchnia meksykańska jest bardzo smaczna, choć niektóre połączenia, takie jak mięso z czekoladą bywają trudne.....
Usuń