TEXMEX dietetycznie – szarpany kurczak, sałatka, nachos
3 pyszne rzeczy na talerzu: sałatka, gorące nachos, szarpany kurczak po meksykańsku fot. D.Szymborska |
To nie żart z tym dietetycznie. No dobra nachos troszkę nabijają
kalorii ale cała reszta pieczona, nie smażona w tłuszczu, do tego dużo sałaty.
Jednym słowem pysznie! Można zjeść dokładkę bez wyrzutów sumienia, choć na
diecie to właśnie wszystko się kręci wokół tego by tych dokładek nie brać…
Porcja to około 250 kcal w tym tylko 6g tłuszczu! Węglowodanów sporo bo 23 gramy. Jedyny minus tego dania to czas jaki zajmuje jego przygotowanie. Niby
samo gotowanie nie jest wymagające, ale w tygodniu ciężko wygospodarować czas
na pieczenie w piekarniku mięsa przez 2 godziny, studzenie przez kolejną…czyli
propozycja na weekend albo wolniejszy, luźniejszy dzień…jednak warto!
Przepis zainspirowany tym, który opublikowałam w polskim wydaniu Good
Food, tyle, że zmodyfikowany i doprawiony bo dań tex-mex nie wyobrażam sobie
bez kuminu i papryki! Inna sprawa, że znów GF twierdzi, że jestem mega guzdrałą
w kuchni, bo czas w jakim miałabym przygotować i upiec kurczaka ekspresowo
krótki! To jest coś, czego bardzo nie lubię – zmyłki czasowe, które ten magazyn
miesiąc w miesiąc publikuje…..
Składniki na 6 porcji:
Dawno mi tak kurczak nie smakowała, jak jego szaprana wersja w meksykańskich przyprawach....fot. D.Szymborska |
·
8 udek z wybieganego kurczaka,
dobrej jakości mięso jest tutaj bardzo ważne, bo to ono jest głównym
składnikiem dania (ponieważ producenci mięsa różnie nazywają części kurczakowe to tutaj porcja mięsa powinna ważyć od 1 do 1.2 kg),
·
oliwa,
·
przyprawy meksykańskie – może być
mieszanka, można ją też samemu przygotować z kuminu, papryk i czosnku – 2
łyżki,
·
puszka czarnej fasoli,
·
puszka czerwonej fasoli,
·
duża cebula,
·
puszka pomidorów (krojonych),
·
główka sałaty lodowej,
·
2 ogórki,
·
pęczek kolendry,
·
nachos.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Kurczaka natrzeć oliwą z przyprawami,
posolić i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec przez 2 godziny, co 30 minut
polewając oliwą, która znajduje się na dnie blachy. Cebulę pokroić w piórka,
odcedzić fasolę. Wymieszać cebulę i dwa rodzaje fasoli z przyprawami, dodać ½
puszki pomidorów. Posiekać ¼ pęczka
kolednry. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, piec przez godzinę.
Upieczonego kurczaka przełożyć na talerz – szybciej ostygnie. Obrać kawałki
kurczaka ze skóry, widelcem poszarpać mięso. Wymieszać z upieczoną fasolą,
dodać pozostałą ½ pęczka posiekanej kolendry i pomidorów. Podgrzać na patelni/w
garnku. Przygotować sałatkę z siekanych liści sałaty lodowej wymieszanych z
pokrojonym w kostkę ogórkiem i ¼ pęczka siekanej kolendry, doprawić wszystko
solą i oliwą, można użyć odrobiny octu winnego.
Przed podaniem podgrzać nachos. Smacznego meksykańskiego i niskokalorycznego
jedzenia życzę!
Komentarze
Prześlij komentarz