13 października 2016

TEXMEX dietetycznie – szarpany kurczak, sałatka, nachos

3 pyszne rzeczy na talerzu: sałatka, gorące nachos, szarpany kurczak po meksykańsku fot. D.Szymborska


To nie żart z tym dietetycznie. No dobra nachos troszkę nabijają kalorii ale cała reszta pieczona, nie smażona w tłuszczu, do tego dużo sałaty. Jednym słowem pysznie! Można zjeść dokładkę bez wyrzutów sumienia, choć na diecie to właśnie wszystko się kręci wokół tego by tych dokładek nie brać… Porcja to około 250 kcal w tym tylko 6g tłuszczu! Węglowodanów sporo bo 23 gramy. Jedyny minus tego dania to czas jaki zajmuje jego przygotowanie. Niby samo gotowanie nie jest wymagające, ale w tygodniu ciężko wygospodarować czas na pieczenie w piekarniku mięsa przez 2 godziny, studzenie przez kolejną…czyli propozycja na weekend albo wolniejszy, luźniejszy dzień…jednak warto!

Przepis zainspirowany tym, który opublikowałam w polskim wydaniu Good Food, tyle, że zmodyfikowany i doprawiony bo dań tex-mex nie wyobrażam sobie bez kuminu i papryki! Inna sprawa, że znów GF twierdzi, że jestem mega guzdrałą w kuchni, bo czas w jakim miałabym przygotować i upiec kurczaka ekspresowo krótki! To jest coś, czego bardzo nie lubię – zmyłki czasowe, które ten magazyn miesiąc w miesiąc publikuje…..

Składniki na 6 porcji:


Dawno mi tak kurczak nie smakowała, jak jego szaprana wersja w meksykańskich przyprawach....fot. D.Szymborska


·      8 udek z wybieganego kurczaka, dobrej jakości mięso jest tutaj bardzo ważne, bo to ono jest głównym składnikiem dania (ponieważ producenci mięsa różnie nazywają części kurczakowe to tutaj porcja mięsa powinna ważyć od 1 do 1.2 kg),
·      oliwa,
·      przyprawy meksykańskie – może być mieszanka, można ją też samemu przygotować z kuminu, papryk i czosnku – 2 łyżki,
·      puszka czarnej fasoli,
·      puszka czerwonej fasoli,
·      duża cebula,
·      puszka pomidorów (krojonych),
·      główka sałaty lodowej,
·      2 ogórki,
·      pęczek kolendry,
·      nachos.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Kurczaka natrzeć oliwą z przyprawami, posolić i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec przez 2 godziny, co 30 minut polewając oliwą, która znajduje się na dnie blachy. Cebulę pokroić w piórka, odcedzić fasolę. Wymieszać cebulę i dwa rodzaje fasoli z przyprawami, dodać ½ puszki pomidorów. Posiekać ¼  pęczka kolednry. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, piec przez godzinę. Upieczonego kurczaka przełożyć na talerz – szybciej ostygnie. Obrać kawałki kurczaka ze skóry, widelcem poszarpać mięso. Wymieszać z upieczoną fasolą, dodać pozostałą ½ pęczka posiekanej kolendry i pomidorów. Podgrzać na patelni/w garnku. Przygotować sałatkę z siekanych liści sałaty lodowej wymieszanych z pokrojonym w kostkę ogórkiem i ¼ pęczka siekanej kolendry, doprawić wszystko solą i oliwą, można użyć odrobiny octu winnego.


Przed podaniem podgrzać nachos. Smacznego meksykańskiego i niskokalorycznego jedzenia życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa