Enchiladas z indykiem
Super pyszne i proste meksykańskie danie fot. D.Szymborska |
Enchiladas to danie meksykańskie, jeżeli przetłumaczymy nazwę to będzie
ona oznaczała dodanie papryki chili. To co charakteryzuje to danie to sposób
podania tortilli – zwiniętej w rulonik i zapieczenie takich rurek pod serem i
sosem. Meksykanie w tortillie zawijają zarówno warzywa, mięso, owoce morza jak
gorzką czekoladę czy banany.
Moje enchiladas bazują na sosie z pomidorów, mielonego mięsa z indyka,
czerwonej fasoli, kolendry. Dodałam też kukurydzę i sok z limonki. Zapiekałam z
dwoma rodzajami sera – mozzarellą i chedarem.
To idealne danie, na imprezę – przygotowujemy wszystko wcześniej,
zawinięte tortillie posypane serem układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko
chowamy do lodówki. A potem tylko 20 minut w nagrzanym do 20 stopni piekarniku
i podajemy świetne, meksykańskie danie! To jedno z tych, co się nie może nie
udać! Czyli sukces kulinarny murowany!
Czas przygotowania – 1 ½ godziny, czas pieczenia – 20 minut.
Składniki (6 porcji):
·
1kg mięsa mielonego z udźca indyka
– ważne, żeby użyć takiego mięsa, polędwiczki czy filet z piersi indyczej okaże
się zbyt suchym mięsem do tego dania,
·
1 puszka czerwonej fasoli – trzeba
ją starannie przepłukać wodą,
·
1 puszka kukurydzy,
·
duży pęczek kolendry – warto sobie
zostawić kilka listków do przybrania już gotowego dania,
·
3 cebule – pokrojone w piórka,
·
100g papryczek jalapeno –
pokrojonych w talarki,
·
1 puszka pomidorów (400ml),
·
suszona papryka – 3 łyżeczki,
·
2 papryki – pokrojone w kostkę,
·
sok z 3 limonek.
·
800g mozzarelli (takiej do
tarcia),
·
200g sera cheddar (też utartego),
·
12 tortilli (pszennych lub
kukurydzianych).
Przygotowanie:
Na patelni na odrobinie masła zeszklić cebulę, dodać mięso, poczekać aż
woda odparuje, dodać fasolę, kukurydzę, koledndę, papryczki i paprykę, pomidory z puszki, doprawić sokiem z limonek
i suszoną (słodką) papryką. Dodać siekaną kolendrę. Wszystko dusić przez 45
minut.
Gdy sos będzie gęsty, odczekać chwilę by wystygł. Naczynie żaroodporne
wysmarować starannie oliwą. Na każdej tortilli ułożyć farsz i zawinąć w rulonik,
układać bardzo blisko siebie w naczyniu żaroodpornym. Posypać tartą mozzarellą
na samą górę chedarem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut.
Podawać z sałatą, guacamole lub innym jogurtowym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz