31 sierpnia 2016

Enchiladas z indykiem

Super pyszne i proste meksykańskie danie fot. D.Szymborska


Enchiladas to danie meksykańskie, jeżeli przetłumaczymy nazwę to będzie ona oznaczała dodanie papryki chili. To co charakteryzuje to danie to sposób podania tortilli – zwiniętej w rulonik i zapieczenie takich rurek pod serem i sosem. Meksykanie w tortillie zawijają zarówno warzywa, mięso, owoce morza jak gorzką czekoladę czy banany.

Moje enchiladas bazują na sosie z pomidorów, mielonego mięsa z indyka, czerwonej fasoli, kolendry. Dodałam też kukurydzę i sok z limonki. Zapiekałam z dwoma rodzajami sera – mozzarellą i chedarem.

To idealne danie, na imprezę – przygotowujemy wszystko wcześniej, zawinięte tortillie posypane serem układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko chowamy do lodówki. A potem tylko 20 minut w nagrzanym do 20 stopni piekarniku i podajemy świetne, meksykańskie danie! To jedno z tych, co się nie może nie udać! Czyli sukces kulinarny murowany!

Czas przygotowania – 1 ½ godziny, czas pieczenia – 20 minut.

Składniki (6 porcji):


·      1kg mięsa mielonego z udźca indyka – ważne, żeby użyć takiego mięsa, polędwiczki czy filet z piersi indyczej okaże się zbyt suchym mięsem do tego dania,
·      1 puszka czerwonej fasoli – trzeba ją starannie przepłukać wodą,
·      1 puszka kukurydzy,
·      duży pęczek kolendry – warto sobie zostawić kilka listków do przybrania już gotowego dania,
·      3 cebule – pokrojone w piórka,
·      100g papryczek jalapeno – pokrojonych w talarki,
·      1 puszka pomidorów (400ml),
·      suszona papryka – 3 łyżeczki,
·      2 papryki – pokrojone w kostkę,
·      sok z 3 limonek.
·      800g mozzarelli (takiej do tarcia),
·      200g sera cheddar (też utartego),
·      12 tortilli (pszennych lub kukurydzianych).

Przygotowanie:

Na patelni na odrobinie masła zeszklić cebulę, dodać mięso, poczekać aż woda odparuje, dodać fasolę, kukurydzę, koledndę, papryczki i paprykę,  pomidory z puszki, doprawić sokiem z limonek i suszoną (słodką) papryką. Dodać siekaną kolendrę. Wszystko dusić przez 45 minut.

Gdy sos będzie gęsty, odczekać chwilę by wystygł. Naczynie żaroodporne wysmarować starannie oliwą. Na każdej tortilli ułożyć farsz i zawinąć w rulonik, układać bardzo blisko siebie w naczyniu żaroodpornym. Posypać tartą mozzarellą na samą górę chedarem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut. Podawać z sałatą, guacamole lub innym jogurtowym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa