TRYB JASNY/CIEMNY

Najlepsza sałatka grecka – super prosty przepis


Sałatka grecka według tego przepisu jest tak pyszna, że bez używania przenośni ZNIKA w 5 sekund! fot. D.Szymborska


Wiem, że w weekend ma padać śnieg. Teraz jest wiosna i tej wersji się trzymajmy! 

Chce się jeść lżejsze dania, nie trzeba rozgrzewających sosów, w końcu przyszedł czas na sałaty i sałatki. 

Znów Jamie nie zawodzi, jego pomysł a bardziej wariacja na temat greckiej sałatki jest super smaczna! I była okazja by użyć oregano – prezent przywieziony z Krety. Czyli trudno o bardziej greckie smaki.

Przygotowanie sałaty jest dość szybkie, to co jest bardzo wygodne, to można wszystko sobie pokroić i poczekać z wymieszaniem i dodanie oliwy i octu winnego, do czasu kiedy chcemy podać danie na stół.

Jak to bywa w przypadku dań najprostszych, ogromnie ważna jest jakość składników – jednym słowem, jak nie macie w kuchni pysznych pomidorów i smacznego ogórka to nie ma sensu się zabierać za krojenie! 

Przepis znaleziony w książce Jamiego, niech będzie początkiem greckich dań, które zamierzam zjeść w najbliższym czasie…oczywiście jak dalej będzie ciepło…

Jamie, tego nie robi, ale z racji takiej, że mój żołądek nie znosi cebuli, to ta tutaj jest zamarynowana – wystarczy pokroić w piórka i na kilka godzin pozostawić w occie winnym (jasnym), potem tylko odcisnąć i będzie super smaczne i nie cebulowo!


Składniki (4 porcje):


·         2 pomidory malinowe średniej wielkości,
·         1 papryka (najlepiej zielona),
·         150g pomidorków koktajlowych (najlepiej takie na gałązce, albo kolorowe – takie co mają smak a nie tylko są czerwoną kuleczką),
·         1 ogórek,
·         ½ czerwonej cebuli (ocet winny do marynowania – kilka łyżek),
·         Garść czarnych, greckich oliwek,
·         Duży pęczek koperku (posiekany),
·         Duży pęczek mięty (posiekanej),
·         2 łyżeczki suszonego oregano,
·         Feta (koniecznie grecka),
·         3 łyżki oliwy (greckiej oczywiście),
·         1 łyżka octu winnego,
·         Sól morka.

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w nierówne ćwiartki, pamiętając by wykroić gniazda nasienne. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół, oliwki też. Cebulę pokroić w piórka (opcjonalnie zamarynować w occie winnym), paprykę pokroić w paseczki, zioła posiekać. Wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem fety), dodać oliwę i ocet winny, doprawić solą. Podawać z dużym plastrem fety na samej górze sałaty. Można też ją pokruszyć, ale wtedy sałatka grecka będzie się gorzej prezentowała.

Smacznego greckiego obiadu! Bo widomo, że sałatka to dopiero początek...

Acha, mi odwagi ani sałatki nie starczyło ale Jamie przekonuje, że jak zostanie trochę sałatki to można to wszystko wrzucić do blendera, potem schłodzić i podać jako grecki chłodnik….no nie wiem…składniki pyszne, sałatka też, ale czy taki mus będzie dobry….

Komentarze

  1. wieki nie jadłam klasycznej greckiej sałatki... Ale okres wiosenno-letni zbliża się wielkimi krokami, więc sałatki na letni-nieapetyt to idealna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie nie trzeba czekać trzeba już teraz kroić warzywa :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa