Kurczak po meksykańsku z super salsą ziołowo pomidorową
Delikatny kurczak z przyprawami, świeża salsa z siekanych warzyw i ziół...fot. D.Szymborska |
Chyba trwa u mnie faza meksykańska. To pewno jest odpowiedź
na zimno za oknem. Szukam gorących smaków, pysznych aromatów, bo brakuje mi
słońca. Przepis może nie najbardziej klasyczny, jeżeli chodzi o dania
meksykańskie ale zdecydowanie do polecenia. Jak zwykle nie zawiodłam się na
pomysłach Jamiego Oliviera.
Salsa, czyli sos z pomidorów, soku z limonki, liści kolendry
i dymki to genialnie proste i pyszne połączenie. Aż ciężko uwierzy, że coś takiego
może tak rewelacyjnie smakować. Nie trzeba blendera, tylko stoimy nad deską do
krojenia i siekamy…
Czas spędzony w kuchni to godzina, ale mija szybko, można podjadać….
Jak to bywa z wrapami, gorące, zwijane i zjadane w mig, nie prezentują
się najlepiej. Jest plan, żeby to co zostało na drugi dzień zawinąć w tortille
i podsmażyć na maśle na patelni tak by uzyskać pyszny maślano, serowy wrap ze
świetnym kurczakiem…
Składniki (na 10 małych wrapów):
Sos na chwilę przed dodaniem czarnej fasoli fot. D.Szymborska |
Najprościej - najpyszniej - zioła, pomidory i papryka fot. D.Szymborska |
·
2 cebule posiekane,
·
5 ząbków czosnku – posiekanych,
·
Pęczek kolendry – siekany – zarówno listki jak i
łodyżki,
·
2 piersi z kurczaka pokrojone w wąskie paseczki,
·
1 łyżeczka kuminu (rozgniecionego w moździerzu),
·
1 łyżeczka ziarenek kolendry,
·
Sok z 1 limonki,
·
Oliwa (2 łyżki),
·
1 papryczka chipotle,
·
1 łyżeczka soli,
·
2 puszki pomidorów,
·
1 puszka czarnej fasoli,
·
10 tortilli,
·
Ser cheddar – tarty opcjonalnie).
Sos:
·
½ pęczka kolendry – posiekanej drobno,
·
3 pomidory – bez skórki – posiekane drobno,
·
1 czerwona papryka (upieczona w piekarniku, tak
żeby skórka zrobiła się czarna i można było ja łatwo zdjąć) – posiekana drobno
·
3 dymki – część zielona – posiekane drobno,
·
Sól, pieprz
·
Sok z 1 limonki.
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć cebule, czosnek, kolendrę, dodać
przyprawy. Poczekać aż cebula zmięknie ale nie będzie brązowa, dodać kurczaka.
Smażyć wszystko przez 5-7 minut. Dodać pomidory i papryczkę chipotle, poczekać
aż wszystko się zagotuje i wtedy zmniejszyć ogień. Ja po jakiś 10 minutach wyciągnęłam
papryczkę bo nie chciałam żeby danie było zbyt ostre. Gotować przez 35-40
minut.
Upiec paprykę, po to by obrać ją ze skórki. Przygotować sos.
Składniki salsy posiekać i wymieszać ze sobą. Odstawić na bok.
Na pięć minut przed podaniem dodać odcedzoną czarną fasolę
do sosu kurczakowego.
Dla mnie idealnie komponuje się z guacamole i jogurtem,
podgrzewając tortille można też roztopić trochę sera i wtedy będą to super
pyszne wrapy!
aż się głodna zrobiłam... brzmi apetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się skład sosu. I w ogóle dawno nie jadłam wrapów, może zrobię w weekend, mam chyba nawet w zapasach tortille z sensownym składem :)
OdpowiedzUsuń