17 marca 2018

Souvlaki czyli golonka po grecku

Marynowane kawałki wieprzowej golonki, grillowane na sposób grecki fot. D.Szymborska


Są przepisy, które przywożę z wyjazdów, takie, które przywołują wspomnienia, kojarzą się z miejscem, przyjaciółmi…a są też takie, które gotuje się pierwszy raz i po tym się wie, że TAM TRZEBA POJECHAĆ!

Tak właśnie jest ostatnio z greckimi daniami…. W Grecji byłam wieki temu i chyba czas najwyższy to zmienić!

Souvlaki z tzatikami i greckie kebaby – super smaczne połączenie.

Wiem, wiem ten przepis powinien się pojawić wcześniej, ale….no właśnie czasu mało…tak, tak w niedzielę sklepy zamknięte a lista składników dość długa, na szczęście to jest blog a nie społecznościowa aplikacja, więc nic nie zniknie. Przepis sobie poczeka na otwarcie sklepów, dla mnie też będzie bazą do kolejnych greckich eksperymentów!

A przepis (jak to ostatnio bywa) - Jamiego Oliwiera, czyli pewniak! Wiadomo, że będzie smacznie, ciekawe tylko jak bardzo!

Składniki:



·      3 kolorowe papryki,
·      5 pit,
·      2kg golonki wieprzowej (z kością i skórą),
·      1 łyżka mięty suszonej,
·      1 łyżka suszonego oregano (miałam takie z Krety…),
·      6 łyżek oliwy,
·      sok z 1 cytryny,
·      pęczek mięty,
·      2 ząbki czosnku,
·      1 łyżka octu winnego (czerwonego),
·      pieprz, sól,
Tzatziki:
·      ogórek,
·      kubeczek jogurtu greckiego,
·      1 ząbek czosnku,
·      1 łyżeczka suszonej mięty,
·      1 ½ łyżeczki octu winnego (czerwonego).

Przygotowanie:

Genialnie pyszne papryki z miętą i przyprawami fot. D.Szymborska

Chyba ciężko o coś bardziej greckiego niż ten sos! fot. D.Szymborska

Na chwilę przed zawinięciem...fot. D.Szymborska


Zacząć od nagrzania piekarnika i upieczenia papryk – tak by skórka była czarna i można było ją bez problemu zdjąc.

Golonkę odkroić z kości, pozbyć się skóry i pokroić w kostkę. Zamarynować w: oliwie, soku z mięty, przyprawach (mięta i oregano), occie winnym, czosnku, doprawić. Marynować minimum 30 minut.

W tak zwanym międzyczasie, przygotować tzatiziki – obrać ogórek ze skóry, posiekać, odcisnąć wodę, dodać jogurt, czosnek, przyprawy, ocet winny, starannie wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć do miseczki.

Przygotować papryki – obrać je z czarnej skóry (pomaga zawinięcie ich, gdy są gorące w folię spożywczą), pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić cieniutko i wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, octem winnym, miętą (świeża, siekana). Wszystko doprawić do smaku.

Rozgrzać patelnię grillową. Nabić golonkę na szaszłyki, smażyć przez około 10 minut – sprawdzić, czy mięso nie jest surowe!.


Podawać z gorącą pitą i dwoma sosami.

4 komentarze:

  1. w Grecji jeszcze nigdy nie byłam... trzeba będzie to w końcu zmienić :)
    spodobała mi się narynata do tej golonki, chyba wykorzystam do kurczaka z grilla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki też mamy plan w kwestii kolejnego podejścia do tego dania - wieprzowinę podmienić na jagnięcinę i na kurczaka!

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa