TRYB JASNY/CIEMNY

Wołowina na sposób chiński z masłem orzechowym


Z braku dobrego chińskiego baru w okolicy, ostatnimi czasy robimy chińskie dania w domu. Roboty z reguły dużo, efekt….cóż taki jak u „chińczyka”. Wołowina po chińsku jest w wielu kartach, tak tak tych co mają kilkadziesiąt a czasem nawet i sto pozycji. 


Do tego sałatka z ogórków i mamy dobry chiński obiad albo kolację, jak kto woli…. Jedyna uwaga jest taka, że taka domowa chińszczyzna jest dużo droższa niż ta w barze….ale wiemy jakie składniki – tutaj wołowina bio….


Przepis zaczerpnięty z Kulinarnego Atlasu Świata, gdzie dwa numery poświęcone Chinom są przez nas chyba najczęściej czytanymi i gotowanymi też…


Składniki (4 porcje)

  • 500g wołowiny – u nas bio szponder z wyciętą kością,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 3 łyżeczki oleju,
  • 2 utarte ząbki czosnku (na tarce, mogą też być z „praski”),
  • 250g mrożonych brokułów,
  • 250g mrożonej baby marchewki, 
  • 100g mrożonego groszku
  • ¾ szklanki wody,
  • ¼ szklanki masła orzechowego (niezawodne z M&S),
  • Ryż gotowany.

Przygotowanie

Mięso pokroić w wąskie paski. Oprószyć mięso solą, pieprzem, na dużej patelni rozgrzać olej (2 łyżeczki) smażyć mięso przez 2 do 3 minut. Zdjąć mięso z patelni i przełożyć do miski i przykryć folią aluminiową. 

Na tej samej patelni podsmażyć czosnek, dodać mrożone warzywa, ¼ szklanki wody, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem około 3 do 5 minut, mieszaj często. 

W rondelku rozgrzej masło orzechowe dodaj ½ szklanki wody, jak wszystko będzie jednolitą masą to przełóż do warzyw. Zamieszaj i dodaj mięso. 

Gotuj jeszcze przez 2 minuty, tak by wszystko się ładnie wymieszało. 

Podawać z gotowanym ryżem i sałatką z ogórków.


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa