Wołowina na sposób chiński z masłem orzechowym
Z braku dobrego chińskiego baru w okolicy, ostatnimi czasy robimy chińskie dania w domu. Roboty z reguły dużo, efekt….cóż taki jak u „chińczyka”. Wołowina po chińsku jest w wielu kartach, tak tak tych co mają kilkadziesiąt a czasem nawet i sto pozycji.
Do tego sałatka z ogórków i mamy dobry chiński obiad albo kolację, jak kto woli…. Jedyna uwaga jest taka, że taka domowa chińszczyzna jest dużo droższa niż ta w barze….ale wiemy jakie składniki – tutaj wołowina bio….
Przepis zaczerpnięty z Kulinarnego Atlasu Świata, gdzie dwa numery poświęcone Chinom są przez nas chyba najczęściej czytanymi i gotowanymi też…
Składniki (4 porcje)
- 500g wołowiny – u nas bio szponder z wyciętą kością,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 3 łyżeczki oleju,
- 2 utarte ząbki czosnku (na tarce, mogą też być z „praski”),
- 250g mrożonych brokułów,
- 250g mrożonej baby marchewki,
- 100g mrożonego groszku
- ¾ szklanki wody,
- ¼ szklanki masła orzechowego (niezawodne z M&S),
- Ryż gotowany.
Przygotowanie
Mięso pokroić w wąskie paski. Oprószyć mięso solą, pieprzem, na dużej patelni rozgrzać olej (2 łyżeczki) smażyć mięso przez 2 do 3 minut. Zdjąć mięso z patelni i przełożyć do miski i przykryć folią aluminiową.Na tej samej patelni podsmażyć czosnek, dodać mrożone warzywa, ¼ szklanki wody, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem około 3 do 5 minut, mieszaj często.
W rondelku rozgrzej masło orzechowe dodaj ½ szklanki wody, jak wszystko będzie jednolitą masą to przełóż do warzyw. Zamieszaj i dodaj mięso.
Gotuj jeszcze przez 2 minuty, tak by wszystko się ładnie wymieszało.
Podawać z gotowanym ryżem i sałatką z ogórków.
Z maslem orzechowym biore w calosci :)
OdpowiedzUsuńI to jest dobre podejście :)
Usuń