TRYB JASNY/CIEMNY

Wędzony karmazyn - 4 składnikowa pasta rybna



Do przygotowywania pasty z makreli zraziłam się już dawno – nie udawało mi się wybrać wszystkich ości, raz nawet wyrzuciłam już wymieszaną z jajkiem, bo bałam się, że się zakrztuszę. Dlatego jak zobaczyłam wędzonego bio karmazyna to, mimo, że ta ryba ma zbite mięso wiedziałam, że chcę zrobić pastę do kanapek.


Wędzony karmazyn to strzał w dziesiątkę – pyszne mięso, wielkie ości, które są bardzo łatwe do wybrania.


4 składniki i mamy super smaczny dodatek do kanapek! 


Zróbcie koniecznie taką pastę, jest mega, owszem kaloryczna i trudno nałożyć jej mało na kanapkę…. Może stać 2 w lodówce, ale ta wiadomość nie będzie nikomu potrzebna…


Składniki – porcja na 16 mini kanapeczek

  • 250g wędzonego karmazyna (niestety pomimo takiej wagi mięsa nie będzie zbyt dużo, bo kręgosłup i ości są olbrzymie i swoje warzą),
  • 3 jajka od wybieganych kur,
  • Zielona część cebuli dymki (5-6 liści),
  • 5 łyżek majonezu,
  • Sól do smaku.

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo (8min smakują (mi) najbardziej). Schłodzić je zimną wodą, obrać i posiekać (drobna kostka, albo używamy „maszynki” do krojenia jajek). Wybrać mięso ryby, jeżeli kawałki są bardzo duże to lekko rozgnieść je widelcem. Dymkę bardzo drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki, ja solę jajka przed dodaniem majonezu a potem tylko sprawdzam, czy pasta jest wystarczająco słona. Najlepiej smakuje jak postoi trochę w lodówce.


Komentarze

  1. wstyd się przyznać, ale nie jadłam nigdy karmazyna :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dobra ryba, z tych droższych w Polsce, ale warto się skusić...coś pomiędzy dorszem a halibutem - białe, jędrne mięso

      Usuń
    2. Czyli powinien mi posmakowac :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa