Sałata ze śmietaną i cukrem


Każdy ma jakieś wspomnienia. Lato to sałata ze śmietaną i cukrem. To przykład jak ze zdrowej sałaty zrobić kaloryczną bombę i się nią zajadać ze smakiem.


Jeżeli brakuje ci takich swojskich smaków, masz podobne wspomnienia czy to z domu czy stołówki w FWP (milenialisi proszeni o wygooglanie) to koniecznie zrób sobie taką sałatę. Do tego smażone ziemniaki i jajko i więcej do szczęścia nie potrzeba. 


Idealny przepis to:

  • Duża główka sałaty masłowej (tutaj wybrałam eko, bo jak się zajadać liśćmi to nie takimi pryskanymi),
  • 4 łyżeczki cukru,
  • Kubeczek śmietany 30% (u mnie President bo ma najmniej dodatków),
  • Sok z jednej cytryny.

Instrukcja

Z sałaty wykrój głąb, starannie umyj poszczególne liście, osusz je ręcznikiem papierowym albo ściereczką kuchenną. Porwij na kawałki, wymieszaj cukier, sok z cytryny i śmietanę. Sos wymieszaj z liśćmi.


Dobrego zajdania się! Raz na jakiś czas warto wrócić do dobrych i smacznych wspomnień!


4 komentarze:

  1. Z cukrem nigdy nie próbowałam. U nas zawsze jadło się ze szczypiorem i śmietaną. Ewentualnie + rzodkiewka w cienkich plasterkach. Taka sałąta ze śmietaną to genialny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no bo to nie jest oczywiste połączenie :) ale pyszne! warto, tylko to musi być dobra kwaśna śmietana :)

      Usuń

Copyright © On Egin Eta Topa