TRYB JASNY/CIEMNY

Kotlety z kurczaka z tymiankiem, cytryną i szynką


Bardzo dawno nie robiliśmy jedliśmy tego dania. To pomysł zaczerpnięty z książki Jamiego, jak zawsze – przepisy nie zawodzą. Dodatkowo jeżeli użyjemy ekologicznego kurczaka, to smak będzie jeszcze lepszy! Do tego domowe frytki i super ciężki obiad gotowy! 


Do tego koniecznie wino, pasuje prossecco ale też dobrze schłodzony chardonnay też będzie pasował. Polecam białe, wytrawne wina bo pomimo tego, że użyte tutaj są plastry suszonej szynki to świeżości nadaje cytryna i tymianek.




Składniki (6 porcji kurczaka):

  • 3 spore filety z piersi wybieganego kurczaka (przekroić wzdłuż)
  • ½ pęczku tymianku,
  • starta skórka ze sporej cytryny,
  • 75g tartego parmezanu,
  • 12 plastrów szynki prosciutto lub jamon serrano,
  • oliwa
  • pieprz i sól,
  • ćwiartki cytryny do podania.

Przygotowanie

Zetrzeć parmezan, oskubać listki z tymianku (łodyżki są za twarde) lub przygotować suszony tymianek. Posiekać świeżyt ymianek. Naciąć (lekko) filety z piersi kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. 

Posypać każdy filet z kurczaka startą skórką z cytryny, potem tymiankiem i parmezanem. Starannie zawinąć w plastry sezonowanej szynki. Zawinąć lub przykryć folią spożywczą i delikatnie, ale systematycznie rozbić tłuczkiem na dużo cieńsze „kotlety”. Jeżeli mamy czas to zostawić na chwilę mięso przed smażeniem, zawinięte w folię spożywczą. 

Rozgrzać oliwę na patelni. Rozwinąć kurczaka z foli i smażyć po 3 minuty na każdą stronę „kotleta”, potem jeszcze po dodatkowej 1 minucie na każdą stronę. 

Podawać z cytryną do skropienia i domowymi frytkami. Sałatka też będzie świetnym dodatkiem, ale akurat nie było zielonych liści w lodówce.


Jak sprawdziłam na blogu, wcześniej jedliśmy to z sałatkami, makaronem, tłuczonymi ziemniakami. Opcja z frytkami z pewnością do lekkich nie należy ale do pysznych, to tak!


Komentarze

  1. tak prosto, a brzmi tak smacznie, że aż zgłodniałam. Muszę spróbować, bo już czujęten aromat skórki z cytryny i tymianku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj koniecznie bo to bardzo dobry przepis jest!

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa