Śródziemnomorska sałatka z kuskusem – idealna na upały
Z kuskusem jest tak, że wszyscy mówią, że zawsze wychodzi, a ja uważam, że rzadko jest dobry. Ma być aromatyczny, nie za suchy, no i to jest makaron (tak na marginesie) do tego koniecznie z ziołami i to wszystko jest w tej sałatce! Podaję przepis na dużą miskę, inspiracja u świetnej Erren (z bloga Erren’s Kitchen.
A jeszcze jedno, sałatka jest idealnym dodatkiem na grill, dobrze znosi transport, nie psuje się (szybko) w czasie upału, pasuje do kiełbasek, ale też do chleba z grilla. Nawet mocno schłodzona z lodówki smakuje wybornie!
Pastę z suszonych pomidorów można zrobić samemu, ale też są dobre gotowce dla leniwych, trzeba tylko się porozglądać w supermarkecie.
Składniki (duża miska, około 8 porcji)
- 200g kuskusu,
- 4 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- Sok z jednej cytryny,
- Oliwa (dużo i nie bać się dolewać),
- 8 listków mięty,
- ½ pęczka pietruszki,
- ½ pęczka kolendry,
- Feta grecka (150 lub 200g),
- 100g oliwek – pół na pół czarne z zielonymi,
- 90g suszonych pomidorów (w oliwie),
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Są różne sposoby robienia kuskusu, w tym wypadku 200g kuskusu i 200g wody (wrzątku) zadziałało idealnie.
Wszystkie składniki pokroić. Wymieszać razem, dolać sok z cytryny i oliwę (dużo oliwy).
Najlepiej zostawić sałatkę w lodówce na noc, ale można ją jeść od razu.
oj, nie zawsze! czasami wystarczy nieutrafić z ilościąwody i już nie ma odpowiedniej konsystencji. a zwłaszcza jeśli planujemy sałatkę. Narobiłaś mi ochoty, suszone pomidory mniam... chyba jutro czeka mnie wycieczka po kuskus, mimo że ryż i makarony się wysypują z szafki :D
OdpowiedzUsuń