TRYB JASNY/CIEMNY

Kurki w śmietanie z koperkiem


Bób już był, malinami wciąż się zajadam to pora na kurki. Tutaj wersja najprostsza – ze śmietaną, koperkiem i makaronem. Prosto i pysznie.


Najwięcej zamieszania jest z domyciem kurek z piasku i ziemi. Sposób – wielkie sito i mycie prysznicem – chyba najlepszy. Nie przelewane wrzątkiem nie przekombinowane – ot starannie umyte!




Składniki (2 porcje)

120g makaronu,
400g kurek (jak najmniejsze),
Śmietana 30% - 150ml,
Pęczek koperku,
Masło do podsmażenia kurek,
Parmezan do posypania już gotowego dania.

Przygotowanie


Kurki umyć, poczekać aż wyschną, podsmażyć na maśle, dodać posiekany koperek. Takie kurki kurki idealnie nadają się również do omletu! Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać z parmezanem.


Jeżeli wolicie kurki bez śmietany to tutaj jeszcze prostszy przepis - KLIK

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa