Pain au levain - francuski chleb na zakwasie
Jefrey Hamelman napisał książkę doskonałą, która przetłumaczył Jakub Kowalczyk, a merytorycznie konsultowała Eliza Mórawska-Kmita.
„Chleb. Techniki wypieku. Przepisy. Wskazówki” to kompendium dla domowego (i nie tylko) piekarza.
Pewnie za rzadko piszę o tłumaczach i konsultantach, ale w tym wypadku to była wielka praca i super fachowe podejście. Od wielu lat mamy książkę Hamelman’a „Bread”, tyle, że nie zdawała się na wiele, bo opisane były w niej mąki amerykańskie, których oznaczenia nie przystają do polskich. Tak jak przepis był jasny, tak już rodzaj mąki pozostawał tajemnicą. Oczywiście (z różnym skutkiem) można było próbować na własną rękę „tłumaczyć” oznaczenia i rodzaje mąk, jednak bez ogromnej wiedzy piekarniczej było to naprawdę trudne...
Pewnie za rzadko piszę o tłumaczach i konsultantach, ale w tym wypadku to była wielka praca i super fachowe podejście. Od wielu lat mamy książkę Hamelman’a „Bread”, tyle, że nie zdawała się na wiele, bo opisane były w niej mąki amerykańskie, których oznaczenia nie przystają do polskich. Tak jak przepis był jasny, tak już rodzaj mąki pozostawał tajemnicą. Oczywiście (z różnym skutkiem) można było próbować na własną rękę „tłumaczyć” oznaczenia i rodzaje mąk, jednak bez ogromnej wiedzy piekarniczej było to naprawdę trudne...
Książka jest podręcznikiem, dzięki któremu nauczymy się piec chleb. Tak jak uważam, że przepis na zakwas od Kucharskiego to był strzał w dziesiątkę, tak te przepisy mimo, że zawiłe, wymagające - skutkują wypiekiem pysznych bochenków.
To co jest zaletą domowego wypieku, to to, że mamy tysiąc procent pewności, że w chleb nie ma ulepszaczy, nie wspominając o tym, że radość z wypieku, zapach w domu…
Media rozpisywały się, że w czasie pandemii Polacy i Polki pieką – zniknęły drożdże ze sklepów – tutaj potrzebny jest zakwas i dużo dobrych chęci.
Niestety nie jest tak, że od razu za pierwszym razem wszystko się udaje – owszem przepisy są jasno napisane, ale piekarniczy diabeł tkwi w szczegółach a nawet w szczególikach – jak zagnieść ciasto, co zrobić, żeby się nie przykleiło do koszyczka, czy przestawiać w piekarniku jak nawiew jest z jednej strony? To wszystko wymaga pieczenia kolejnych bochenków, niektóre nie będą się do niczego nadawały, ale tylko tak dojdziemy do perfekcji, zrobimy notatki na marginesie książki i będziemy mogli piec dowoli pyszne chleby!
Na 158 stronie znajduje się przepis na ten chleb francuski na zakwasie, to ten na zdjęciu. Jak dla mnie najsmaczniejszy – klasyka – nie jest zbyt zbity, ma super chrupiącą skórkę idealnie smakuje z masłem i solą, jest świetną bazą do kanapek….i co ważne, można go jeść kilka dni bo nie czerstwieje w mig!
Więc jak macie ochotę zacząć przygodę z pieczeniem domowego chleba to ta książka jest idealna!
Jefrey Hamelman, Chleb. Techniki wypieku. Przepisy. Wskazówki., Grupa Wydawcznia Foksal, Buchmann, Wydanie nowe, Warszawa 2018
Woooow, rewelacyjnie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń